Oavsett om du har trä eller stenplattor så är steg ett, rengöring. Börja med att spola av och göra rent med såpa så att du får den där fräscha, härliga känslan. Du behöver en hink, skurborste och miljövänlig såpa, mer än det behövs inte. Bra för både plånbok och miljö. Om du har ett trädäck är det viktigt att du tar ordentligt hand om det och behandlar det på ett bra sätt.
Lästips: Fräscha upp altanen
Börja alltid med jorden för dina växter
När uteplatsen är ren och fin kommer vi till den stora frågan. Steg två handlar nämligen om valet av växter till din uteplats. Hur ska du tänka kring växter på uteplatsen? Var ska du börja? Vi bad vår trädgårdsexpert Victoria Skoglund om tips.
Victoria berättar att det absolut första du bör göra är att jordförbättra i dina befintliga rabatter. Du behöver inte tömma eller byta ut gammal jord. Det räcker fint med att blanda i kogödsel, kompost och laddad biokol som du blandar upp med den gamla jorden. Här kan du sedan börja plantera ut blommor som tål aprilfrosten så som Penséer, Gyllenlack, Narcisser och Förgätmigej. I maj kan du börja plantera känsligare sommarblommor.
Jorden är alltid viktig att tänka på, oavsett vad du väljer att odla. När du ska köpa jord för plantering i krukor, urnor och balkonglådor är ett tips att välja jord som är lämpad för just detta, alltså en extra näringsberikad jord. Victoria berättar att hon även till krukorna brukar blanda i biokol i jorden. Det gör att jorden håller näring och vatten bättre samt ger en fin struktur. Det är viktigt att alla växter planteras om i ny jord när du köper dem. Annars kommer blommorna att stanna i växten, torka ut och även sluta blomma.
Läs även: Så förbereder du trädgården för våren
Fiskars Solid Planteringssticka
89 kr / st.
Fiskars Plus Sekatör P541 Ss Variabel
339 kr / st.
Val och placering av växter
Äntligen kommer vi till steget där du kan börja dekorera din härliga uteplats med växter. Här är Victorias bästa tips att välja växter som får lite höjd. Det kan exempelvis vara ett träd eller en buske som får en bredare krona och därmed skapar lite mer dynamik. Kanskornell, fliksumak och rödbladig hassel är tre lättodlade växter som Victoria rekommenderar.
-Sprid inte ut dem utan gruppera gärna träden. Det ger ett lugnare intryck. Jag har själv två stora träd som fyller ut och omfamnar terrassen. En god stomme är det viktigaste att ha på terrassen. Fliksumaken gillar jag eftersom den skapar ett exotiskt intryck på ett nordiskt vis.
För att skapa den där stommen som Victoria pratar om tipsar hon om att välja stora krukor och kärl. Då behövs det inte så mycket och det krävs dessutom betydligt mindre arbete, skötsel och vatten.
-Jag planterar alltid två jätteverbena i en varsin löv-korg. De blommar vackert ända in i oktober på högresta stjälkar, berättar Victoria.
Ett av de vanligast misstagen är att många väljer för små krukor. Jordvolymen är avgörande för att för att lyckas med dina växter och välj gärna krukor som kan stå ute året om. Hårdbränd keramik, ekfat eller järnlådor är att rekommendera. De har oftast livslång garanti, vilket blir både ekonomiskt och hållbart på längre sikt.
Vi kommer vidare in på Victorias favoriter, växter som hon gärna planterar. Hon rekommenderar att välja både fleråriga växter och sommarblommor. Buskar och träd skapar en härlig lummighet, medans sommarblommorna mer är som extra smycken som ger den sköna sommarkänslan.
-Mina personliga favoriter är den mörkbladiga buskbasilikan Yemenite och Black Mountain. Båda blommar tacksamt långt in på hösten, doftar kryddigt och drar till sig bin och fjärilar. En annan favorit är Rödbladig fläder, Sambuccus Black Lace som övervintrar utan skydd på terrassen. Den blommar med otroligt vackra rosa blomklasar som man kan göra en god rosa flädersaft på.
Victorias samlade tips - så skapar du den mysigaste och mest praktiska uteplatsen:
Tänk höjd och välj hellre en större storlek på växten än planerat.
Tänk en eller två färger när du väljer blommor.
Utgå från väderstreck och läge och välj rätt växter utifrån det. Inte tvärtom!
Lägg några kronor extra på bra jord och näring, det kommer att löna sig.
Lägg ett finmaskigt nät eller fiberduk i botten på krukorna för att undvika myror.
Borra hål i botten på alla krukor. Annars drunknar växterna vid regn!
Undvik vårkylan med infravärme
När du fått altanen ren och vacker med dina odlingar är det tid att luta dig tillbaka och njuta av uteplatsen. Ofta är vi lite för optimistiska gällande vädret och kylan kommer snabbare än du kanske tänkt. Till slut sitter du där genomfrusen. Undvik att hamna i den situationen genom att införskaffa dig infravärme tidigt på våren. Med det svenska vädret vet vi att den kommer till användning ofta under hela våren, sommar och även långt in på höst-säsongen. När du ska skaffa dig infravärme är det viktigt att tänka på:
Eluttag i närheten
Storlek på ytan du vill värma
Placering av värmaren samt om du vill ha en väggfast, ovanifrån eller en golvstående värmare.
Läs även: Förläng säsongen med infravärme
Lästips: Den perfekta grillkvällen
Inspireras av Victorias recepttips för den perfekta grillkvällen här!
Mer inspiration
Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.