K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Victoria Skoglund – Förbered trädgården för våren!

Det är något speciellt att med att förbereda trädgården inför kommande vår och den blomstrande säsongen. Årstiden då dagarna blir längre, då solen börjar värma och då trädgården sakta men säkert börjar vakna till liv är äntligen här. Så vi vände oss till trädgårdsexperten Victoria Skoglund för att få lite inspiration kring hur du bäst gör trädgården redo för våren.

Victoria berättar för oss om glädjen som infinner sig när ljuset kommer tillbaka. Det ger en signal om att odlingsåret börjar. Hon fortsätter att beskriva hur hon upptäcker de nya skotten på de övervintrade pelargonerna i gästhuset och att hon redan sett krokusens första blad i växthuset. Sättet hon beskriver denna årstid på är väldigt inspirerande. Vi konstaterar att Victoria ser saker som många andra kanske inte tänkt på tidigare. De där härliga små tecknen på att våren är på ingång.

Vi ställer frågan hur vi ska tänka för att bädda för ett lyckat odlingsår och kommer genast in på vikten av att ha en näringsrik jord.

-Jag lägger mycket tid på att hålla jorden näringsrik, lucker och gräver ner kompost så länge det inte är tjäle i jorden. Det gör jag även i växthusets odlingslådor. Har ni inte gjort det än, så är mitt tips att börja med det nu.

Underhåll din jord och ge tillbaka näringen när du skördat för att inte utarma den helt. Vattning räcker inte, så börja kompostera ditt hushållsavfall. En frisk och näringsrik jord är nämligen nyckeln till en lyckad trädgård enligt Victoria

-Ge tillbaka det du tagit från jorden så kommer du belönas med livskraftiga och friska grödor.

En bra jord är den bästa grunden och en förutsättning för att lyckas med din odling. Det är något du kan jobba med året om, så länge det inte är tjäle. Men det är ingen idé att gödsla jorden så länge det inte är plusgrader dygnet runt. Jorden kan nämligen inte ta upp näring när det är minusgrader ute så vänta tills det är lite varmare med just gödsling.

Tips: Använd naturgödsel! Konstgödning utarmar jorden på sikt så genom att använda naturgödsel bidrar du till en klimatsmart odling. Här hittar du all vår gödsel.

INSPIRATIONSARTIKELl Förodla Luktärtor 1500x800 6

På bilden ser du Victorias vackra skog av luktärtor, läs längre ned om hur du kan börja odlingen inomhus redan i mars.

Börja odlingen inomhus

Så fort snön har smält och jorden har torkat upp kan du börja jobba ute i trädgården med perenner som exempelvis prydnadsgräs, stjärnflockor och trebladsspira.

-Jag börjar med att klippa ner dem, men väntar med lavendeln som ibland får vinterskador. Den beskär jag i april-maj, strax ovanför de nya spirande bladen.

Men redan innan snön smält undan kan du börja med din odling inomhus. Victoria berättar att hon i vecka 14 börjar så de första luktärtsfröerna med planteringsjord i små krukor inomhus.

-När de första bladen kommer upp ställer jag ut krukorna i en öppen plastpåse på trappen, allt placerat i en kartong. I slutet på april brukar jag plantera ut dem. Det är det bästa sättet att få knubbiga fina plantor och de tål betydligt mer kyla än vad man tror.

För att lyckas på bästa sätt med dina luktärter ska du tänka på att det är växter som vill växa i djup näringsrik jord. Planerar du att de ska växa i kruka bör den innehålla minst 40 liter jord. De kan nå en höjd på två meter, vilket gör att du även måste tänka på längden på stöden i din plantering. Victoria berättar:

-Jag använder knotiga grenar som jag knyter ihop som torn till klätterstöd. Varannan vecka vattnar jag dem med guldvatten, en del urin och tio delar vatten. När de första knopparna kommer ska du plocka dem direkt. Då stimuleras växten och bjuder sen på massor av blommor till ljuvligt doftande buketter långt in på hösten.

LÄSTIPS: Guide – så bygger du ditt eget växtstöd.

INSPIRATIONSARTIKELl Förodla Luktärtor 1500x800 4

Vad behöver du komplettera med i trädgården?

Kan du minnas var du saknade en pallkrage i fjol? Vilka färger saknade du i dina blomsterarrangemang? Fundera en stund över vad som behöver kompletteras i just din trädgård för att skapa den härliga känslan du vill uppnå samt för att hjälpa växterna på traven. Victoria berättar hur hon planerar en blå och silvrig terrass detta år och även hur du ska skydda dina växter mot vårkylan.

-Bygg gärna upp pallkragarna på höjden så de blir extra djupa. Skydda ömtåliga sådder med fiberduk och köp bågar att fästa duken på. Det blir nästan som ett mikroklimat där inne och det skyddar mot blåst och kyla då vårens väder kan vara varierande.

LÄSTIPS: Guide – Så bygger du din odlingsplats på en lastpall.

Planeringen för Victorias trädgård pågår under hela året

-Jag för små anteckningar i en kalender när exempelvis de första tulpanerna blommar under våren. Då gör jag små ritningar över rabatternas ytor för att komma ihåg var jag ska komplettera med nya lökar i höst. Jag planterar helt enkelt året om.

Hon berättar vidare att hon inte städar trädgården på hösten utan låter löven ligga kvar som ett naturligt skydd kring perenner, buskar och träd.

-Titta på hur naturen sköter sig själv. Det naturliga kretsloppet är logiskt och att kopiera det är en mycket god grund för att lyckas med din odling och din trädgård.

Till sist frågar vi om Victorias tips för det bästa odlingsåret och svaret blev:

-Våga prova dig fram. Låt inte några misslyckanden sätta stopp för din nyfikenhet. Misslyckanden hör till odlarlivet, jag har både löss, mördarsniglar och bladmögel på mina rosor. Har även lyckats ta livet av ett tiotal myrtenträd och palettblad genom åren. Min trädgård gör mig både ödmjuk, uthållig och tacksam. Och ibland gör den mig galen!

Victorias-altan 876x640 3

Lästips: Gör din uteplats redo för säsongen

Här har vi samlar Victorias tips för hur du fixar i uteplatsen.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Victorias trädgård och grill header 876x640

Lästips: Den perfekta grillkvällen

Inspireras av Victorias recepttips för den perfekta grillkvällen här!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Odla en örtagård Header 876x640 1

Allt för din odling

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.

Klicka här