K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygga altan

Att ha en fin baksida är något många drömmer om – och då ingår givetvis en riktigt härlig altan där man kan dricka sitt morgonkaffe, bjuda på middagar, eller slumra till framåt sommarkvällen. Och att bygga den där drömaltanen behöver inte vara fullt så svårt som många kanske tror. Tålamod, noggrannhet och bra grejer tar dig en bra bit på vägen – och den sista biten hjälper vi dig gärna med, om det skulle behövas.

1. Innan du börjar bygga

Några frågor du behöver ställa dig när du börjar planera för altanen är huruvida du behöver bygglov, hur stor altanen ska vara och vilket virke du ska använda.

Bygglov

Bygglovsfrågor riktar du till byggnadsnämnden i din kommun. Det finns lite olika bestämmelser att hålla koll på, bland annat har vissa kommuner en gräns för hur hög en altan får vara utan att vara just bygglovspliktig – den ligger ofta på 600 mm. Men hör alltid av dig om bygglov för säkerhets skull!

Storlek och placering

Mät noga upp hur stor din altan ska vara och ha i åtanke hur det blir med ingången till huset, solens gång, behovet av vindskydd och hur mycket insyn det blir om du bygger altanen där du tänkt. Alla mått anges alltid i millimeter när man bygger grejer, så din altan är inte 4 m bred, den är 4000 mm bred ¬– värt att komma ihåg.

KRAU0145 Webb 1500x800 Montering

2. Materialval

När du fått ordning på bygglov samt spikat storlek och placering är det dags att välja virke. Det generella rådet är att köpa tryckimpregnerat trä av god kvalitet som är anpassat till vårt hårda utomhusklimat här i Sverige. Det finns två träskyddsklasser att hålla koll på: NTR/A och NTR/AB. Läs mer om vad de innebär och hur man ska tänka här!

Vill du ha annat virke till din drömaltan finns det såklart ett antal fina alternativ. Vi brukar bland annat rekommendera sibirisk lärk som åldras väldigt fint, OrganoWood som är en miljöklassad silvergrå trall, komposittrall som är helt underhållsfri, ThermoWood som har bra rötskydd och hardwood (t ex Kirai) som är helt giftfritt. Våra Projektplanerare hjälper dig såklart att välja rätt virke för dina behov – och ser till att det levereras hem. Här kan du läsa mer om våra sådana tjänster!

KRAU0145 Webb 1500x800 Ramverk

3. Konstruktion

När du kommit så här långt är det dags att skrida till verket och faktiskt börja bygga. Om man förkortar och förenklar processen lite så består altankonstruktionen av tre större delar: Stödpunkter mot mark, sätta ramverket och montera tralldäcket. Som med bakning, husbyggen och mycket annat i livet börjar man nerifrån och jobbar sig upp. Den första delen handlar alltså om att sätta en ordentlig grund, sedan bygger du reglarna som håller uppe själva altandäcket och till sist börjar du lägga själva däcket. Det tillkommer såklart lite smått och gott både här och där – som en eventuell trappa och sidoräcken, belysning och eluttag – så en riktigt utförlig beskrivning läser du här!

Läs även: Bygga altan: Sätta grunden

4. Redskap du behöver

Hos oss hittar du givetvis allt du behöver för att bygga din drömaltan – och behöver du tips och råd, hjälp att mäta och räkna, eller bara ett bollplank så står våra Projektplanerare redo. Här är de viktigaste redskapen och verktygen för ett smidigt altanbygge:

Spade Det blir ingen stabil grund om du inte gräver, så ha en spade av hög kvalitet vid din sida.

Såg En kap- och gersåg är att rekommendera för att det ska gå snabbt och smidigt med allt virke, men en fogsvans är också bra att ha.

Skruvdragare Det ska ner en hel del skruvar innan en altan är på plats, så se till att ha en riktigt bra skruvdragare med kraftfull motor som inte lägger av halvvägs.

Hammare Snickarens bästa vän och något som behövs i nästan alla byggen. Välj gärna en som är ergonomisk så du minskar risken för smärtor och skador.

Tumstock och penna Mät noga så att allt blir rätt och ha en ordentlig penna att markera tydligt med.

Vinkelhake och vattenpass Två saker som hjälper dig att få det rakt och rätt. Välj gärna en vinkelhake som ligger stabilt och som har skalor och siffror som är lätta att avläsa. Samma sak gäller vid ditt val av vattenpass.

Kniv och linor Ibland är det lätt att glömma de små sakerna, som exmepelvis en riktigt bra kniv och linor. Sätt upp en lista på allt du kan tänkas behöva under bygget och ha grejerna nära till hands. Så slipper du slösa tid på saker du glömt.

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med verktyg, material eller råd – oavsett om det är före, under eller efter ditt altanbygge. En fin altan är guld värd! Läs mer om vår tjänst Projektplanering här.