K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygga altan: Välj rätt trall

Planerar du att bygga en altan? Se till att du väljer rätt träslag och kvalitet på din trall så att du får det utseende du är ute efter, har koll på underhållet och säkerställer bästa möjliga livslängd på ditt trädäck.

Ska du bygga altan är valet av trall avgörande för hur din altan upplevs. Det är den yta som möter besökaren, både vad avser det visuella intrycket och känslan man får då man går på den. Att det finns ett stort utbud tralltyper är därmed inte så konstigt. Dessutom finns det trall av olika kvalitet. Frågan är vilken just du ska välja.

Tryckimpregnerat

Designen avgörs av träslag och storlek

Majoriteten som bygger ett trädäck väljer tryckimpregnerad trall. Den är enkel att montera och håller länge om du underhåller den när den börjar bli sliten. Men det finns även andra alternativ. Allt från den exklusiva lärktrallen som grånar vackert när den åldras, till den underhållsfria komposittrallen.

Exempel på trall:

  • Tryckimpregnerad furu
  • Sibirisk lärk
  • Organowood
  • Komposit
  • Thermowood
  • Hardwood (ex Kirai)

Komposit

Allt om trall! Vad tilltalar dig?

Det som skiljer trallvirket åt är framför allt utseendet - både initialt och ifråga om hur trallen åldras. Men till viss del även underhållet och monteringen då vissa träslag bör oljas, medan andra absolut inte ska oljas. En tryckimpregnerad trall ska exempelvis inte oljas de första åren, men kan däremot behöva underhållas längre fram. Trall av kompositmaterial behöver inte underhållas alls då komposit till stor del består av plast - däremot ger det förstås en annan känsla att gå på än riktigt trä.

När det kommer till monteringsskillnad kan det handla om arbetsmässig sådan, men även sådan som påverkar utseendet. Tropiska träslag som går under benämningen hardwood tar exempelvis längre tid att lägga då träslaget är så hårt att du måste förborra skruvhålen innan. Den tryckmimpregnerade tralltypen Zense Wood Decking är betydligt mjukare i materialet, men å andra sidan behandlad vilket hardwood inte är. Zense Wood Decking är ungefär som vanlig tryckimpregnerad trall men den har en profil med dolt montage som gör att du slipper synliga skruvskallar som riskerar att resa sig med tiden.

Förutom att det finns olika träslag med olika utseende, kan de också vara olika behandlade. Tryckimpregnerad trall finns exempelvis både som grön och som brun, och den bruna finns både i slät version och som rillad.

Som du förstår finns det många val du kan göra som alla påverkar hur din altan ser ut, upplevs och underhålls. Därtill kommer även storleken på trallbrädorna att inverka på utseendet. Är det en väldigt stor altan är det exempelvis snyggt att gå upp en storlek i bredd på trallbrädorna.

Storleken är dock främst en viktig faktor när det kommer till bärighet. Du bör i första hand se till hela konstruktionens dimensionering när du bestämmer dig för om du exempelvis vill ha 28x120-trall eller 22x95-trall.

Trall i storleken 28x120 har högre bärighet och sviktar därmed mindre än 22x95, därför kan du också ha lite större cc-avstånd mellan reglarna. 28x120 anses vara standardstorlek, kanske för att det blir färre brädor att lägga och går åt färre skruv. Du kan även gå upp ytterligare en storlek till 34x145. Allt beror på altanens storlek samt ramverkets dimensionering och utformning undertill.

UPM underhållsfri

Välj rätt kvalitet

När du väljer virke kan du köpa virke av varierande kvalitet. Det görs en visuell sortering som avgör vilken klassning trallen får, och denna bygger i sin tur på sådant som antal kvistar, deformation mm.

Trall sorteras i klasserna: 0-4 med G4 före vilket innebär att det har kontrollerats på fyra sidor. 0 utgör högsta kvalitet, och 4 lägsta. Det vanliga är att man köper trall i kvalitet G4-2 eller G4-3.

Projektplanerare

För mer hjälp

När man i full fart i sitt nya renoveringsprojekt är det viktigt att få med alla delar så att det blir rätt, hållbart och snyggt. Vi kan rekommendera artikeln Bygga altan: Sätta grunden. Om du vill ha lite mer inspiration till din nya oas kan du hitta matnyttiga tips här: Så skapar du ett uterum att njuta av

Våra Projektplanerare finns alltid till hands för hjälp och rådgivning. Du kan boka tid via hemsidan eller i ditt närmsta byggvaruhus.