K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Tändning av kolgrill - så gör du rätt första gången

Undrar du hur man grillar med kol? Att tända grillen antingen med kol eller briketter är avgörande för att få ett gott grillresultat. Oavsett om du väljer kol eller briketter till din grill hjälper de här instruktionerna dig att göra rätt direkt från början.

Tända en kolgrill: kol eller briketter?

Den traditionella grillälskaren väljer oftast mellan kol och briketter. Grillkol är snabbare att tända, men de brinner också snabbare än briketter. Briketter är det smarta valet om din mat behöver längre tillagningstid eller om du planerar att grilla hela natten.

En mycket hård kolbrikett är också ett klokt val för indirekt grillning, eftersom den jämna värme som den avger klarar även den mest krävande tillagningen. Många föredrar briketter eftersom de inte behöver skyndas på och grillen inte behöver tändas hela tiden.

Kol är dock ofta det billigaste alternativet, så tänk på det om du vill spara lite pengar.

Hur tänder man en grill?

Grillmiddag-876x640 4

Tända en kolgrill med en skorstenständare:

Det bästa och säkraste sättet att tända kol och briketter är med en skorstenständare. Detta gör att de antänds jämnt och snabbt. Ingen tändvätska behövs, så det blir ingen bismak.

Så tänder du kol och briketter med en skorstenständare:

1. Häll önskad mängd briketter eller kol i tändaren. Placera 2 till 3 kolbitar på grillens kolbricka och tänd dem. Se till att lufthålen i grillen är öppna. Placera tändaren ovanpå kuberna på kolbrickan. Briketterna eller kolen är klara när lågorna stiger över dem eller de glöder rött.

2. Häll briketterna eller kolen på kolgrillen med hjälp av grillredskap. Ställ grillgallret på plats, placera grillbrickorna ovanpå och stäng locket.

Tända en kolgrill med tändvätska:

Att tända en kolgrill med tändvätska är det traditionella sättet, och för många det vanligaste sättet att tända en kolgrill. Med dessa instruktioner är du säker på att lyckas.

1. Se till att luftventilerna i grillen är öppna. Sprid tändvätskan jämnt över kolen. Låt vätskan dra in i kolen i minst 10 minuter.

2. Håll grillens lock öppet medan du tänder glöden. Tänd kolen på flera ställen.

3. Kolgrillen är klar när kolen är täckt av grå aska och träkolen är rödaktig. Rotera kolen, till exempel med en metalltång, innan du börjar grilla.

Läs även:

HEMSIDAN Header 876x640 grilltest 765

Vilken grill är du?

Grillar du helst snabbt eller ska det ta tid? Gillar du kol, gasol, elektriska grillar eller att rökt mat? Med vårt test hittar du enkelt din nya favorit.

Klicka här
Grilla med kol Header 800x800

Grilla med kol: Välja briketter eller grillkol?

Den som tycker om traditionell grillning har att välja mellan grillkol och briketter. Men hur skiljer de sig åt? Vad ska man välja?

Klicka här
Hemsidan Mat Tina 876x640

Mat-Tina bjuder på festmiddagar utomhus

Ta reda på alla Mat-Tinas festliga tips på härliga middagar i trädgården eller uteplatsen!

Klicka här