När det är dags att grilla ställs många införa valet mellan grillkol och briketter. Vad är egentligen för- och nackdelarna med respektive sort?
-Det går snabbare att tända grillkolen men den brinner fortare än briketter, säger grillexperten Mikko Takamäki som driver butiken K-rauta i Tammerfors, Finland.
Hans råd är att du ska använda briketter när maten ska tillagas under lång tid, eller om grillfesten ska hålla på i flera timmar. Medan grillkol passar bättre då du ska grilla sådant som går relativt fort att få klart. (Se vårt utbud av Webers kolgrillar)
Grillkol:
- Fattar eld snabbare än briketter och brinner hetare
- Många tycker att grillkol ger den bästa smaken
- Kräver mer värmereglering
- Kräver adekvat förvaring
- Billigare än briketter
Briketter:
- Fattar eld långsammare än grillkol
- Briketter av god kvalitet brinner länge
- Briketter ger jämnare värme än grillkol
- Kräver adekvat förvaring
- Lite dyrare alternativ än grillkol
Flera viktiga faktorer
Det spelar även roll hur du grillar. Grillar du indirekt är stenkolsbriketter det bästa alternativet. De frigör värme på ett jämnt sätt.
Grilla rätt: Här är de vanligaste fallgroparna - för att du ska bli kvarterets grillmästare!
-Man behöver inte ha bråttom med briketter och man behöver inte heller tända grillen om och om igen. Förvarar man dem på ett adekvat sätt i ett torrt utrymme så håller de sig dessutom länge, säger Mikko Takamäki.
Grillbriketter av god kvalitet brinner länge. Men det finns även briketter av sämre kvalitet, och de har samma fördel som grillkolen - att det går snabbt att tända, men också nackdelen att de inte brinner särskilt länge.
-Pris och kvalitet går hand i hand när det gäller detta, säger Mikko.
Han vet vad han talar om. I hans trädgård finns det sju stycken kol- och vedeldade grillar.
-Grillning är ren konst och ingen vetenskap. För att hitta det bästa alternativet måste man prova sig fram, säger han.
Tips från proffsen
Traditionell tändning med Cello-tändvätska som innehåller raps – utan väntetider eller bismaker.
Gör så här
- Bred Cello-tändvätskan jämnt på briketterna och kontrollera att lufthålen är öppna.
- Ta av locket och tänd briketterna på flera olika ställen. Lägg på locket först när briketterna brinner ordentligt.
- Vänta cirka 30 minuter för rätt glöd.
- Kolgrillen är färdig när briketterna täcks av grå aska och glödbädden under är röd.
Checklista
- Briketter är bra när du ska grilla mat som tar tid på sig att bli färdig, eller när du ska ha en grillfest som pågår länge.
- Grillkol är bra när du vill få fart på grillen snabbt och vill grilla kort tid på het temperatur.