Stämningen runt en kol-/brikettgrill är svåröverträffad, medan gasolgrillen är helt överlägsen när det handlar om att kunna fixa maten snabbt – och dessutom går det ju lätt att justera värmen med ett enkelt vred. Lax är ett utmärkt alternativ som fungerar lika bra att tillaga med gasol- som med kolgrill. Nedan bjuder vi på ett härligt recept!
Recept: läckra laxspett på grillen
För fyra personer behövs:
400 g laxfilé utan skinn
30 g gräslök
50 g svarta sesamfrön
50 g vita sesamfrön
3 msk olivolja
Wasabipasta
50 g majonnäs
vatten
Komplettera med en dip:
1 msk honung 1 msk söt senap 1 msk olivolja 1 tsk farinsocker salt & peppar
I KÖKET:
- Skär laxfilén i jämnstora tärningar. Trä upp dem på spetten och se till att ändarna inte sticker ut.
- Skölj gräslöken och hacka den fint. Häll upp svarta sesamfrön, vita sesamfrön och gräslök i tre olika skålar.
- Pensla laxbitarna med olja.
- Blanda wasabipasta och majonnäs med lite vatten.
- Blanda alla ingredienser till dippen väl i en skål.
VID GRILLEN:
- Gör grillen klar för grillning över direkt värme vid cirka 250 °C. Sätt i ett gjutjärnsfat i gallret och låt det bli varmt.
- Grilla laxspetten hastigt på båda sidor – ungefär en minut per sida beroende på bitarnas storlek – och låt dem svalna.
- Doppa klubborna i dippsåsen och sedan i antingen svarta sesamfrön, vita sesamfrön eller gräslök. Servera med wasabimajonnäs.
Lycka till och hoppas att smakar!
Vi på K-Rauta älskar grillar, och grillad mat, såklart! I följande artiklar kan du läsa mer om tips kring vilken grill som passar dig, säkerhet eller hur du blir kvarterets grillmästare!
- Grilla med kol: Välja briketter eller grillkol?
- Grilla rätt: Här är de vanligaste fallgroparna
- Grilla säkert: Så undviker du olyckor
Missa inte!
Här hittar du hela vårt utbud av grillar, stekhällar och rökar