Man ser hur Victoria har börjat skydda stammar och nyplanterade växter med gnagskydd och hönsnät mot de hungriga rådjuren och hararna. Löven har räfsats in under buskar, träd och perenner.
-De känsliga växterna som japanska lönnar, kryddor och rosor står i krukor så de har jag ställt in i det oisolerade garaget. Sen rensar jag ogräs i mån av tid, och sätter även vitlök innan tjälen går i jorden.
Hon påminner om att alla trädgårdsredskap måste få skydd innan kylan blir för hård.
-Glöm inte ta in alla trädgårdsredskap och rengör dem väl innan vintern kommer, då håller de mycket längre och det blir även roligare att plocka fram dem nästa år.
Lästips: Tre smarta höstprojekt i trädgården.
Vilka växter passar vinterträdgården?
När de praktiska förberedelserna är gjorda, kommer Victoria till det roliga jobbet; att skapa en vinterträdgård. Här är både belysning och rätt val av växter viktigt för att skapa en tydlig form i trädgården. Förutom att välja vintergröna växter så finns det lövfallande buskar och träd som har tydliga former även under vintertiden.
-Några av mina favoriter är Litet rödvide som är formade ”klot” med röda grenspetsar. I kontrast med en strikt klippt vintergrön idegranshäck så skapar de en tydlig form till vinterträdgården. Glanskörsbär är ett träd som med tiden får en kopparglänsande stam och är mycket vacker i ett snölandskap. Elefantgräsen håller sig ofta fina långt in på hösten och är också bra exempel på perenner som lämpar sig för den kalla årstiden.
Victoria väljer även att addera en stor korg med röd Skimmia utanför dörren med tallkvistar. Den tål frost och håller sig fin hela vintern. I växthuset har hon en korg med vita julrosor.
-Och på terrassbordet har jag en skål med äpplen till fåglarna. Jag lägger gärna pengar på mat till fåglarna så här under vintertiden. Jag älskar min fågelfamilj med koltrastar, talgoxar, domherrar och en massa andra fågelarter som jag inte kan namnet på än.
Så höjer du mysfaktorn med belysning
Under vintern är större delen av timmarna på dygnet mörka. Därför är belysning är viktig del av din vinterträdgård.
-I växthuset kommer jag hänga upp min ljusslinga med dimmer. Troligtvis blir det en ljusslinga utanför bastun också. Men det får inte bli för glittrigt, det är inte min stil. Hellre utvalda jullampor på noga utvalda platser.
Flera av träden i trädgården är också upplysta underifrån. -Jag tycker det skapar en mjukt och fint ljus när man lyser upp dom underifrån. På helgerna tänder jag både marschaller och lyktor som är placerade i trädgården och på terrassen.
När det kommer gäster brukar Victoria utnyttja den fina vinterträdgården genom att börja med en fördrink ute.
-Eldfat och lyktor är enkla sätt att skapa stämning, de är också rätt i tiden när det kommer till trender. Börja med en middag eller fest med varm glögg och enkla tilltugg utomhus. Låt några trädgårdsmöbler stå kvar ute och lägg på fårskinnsfällar så kan ni sitta varm och mysigt och umgås runt den öppna elden.
Läs även: Årets mysigaste tid är här – gör den varm och ljus!
6 tips - så skapar du en mysig vinterträdgård:
- Välj vinterväxter med fin form.
- Använd mysig utebelysning under den mörka årstiden.
- Köp ett snyggt eldfat eller eldkorg.
- Låt några trädgårdsmöbler stå kvar ute. Det ser inbjudande ut.
- En stor korg utanför entrédörren med tallris, granris och nyponkvistar är både ett enkelt och elegant arrangemang.
- Mata dina fågelgäster. Det är så mysigt att få träffa dem varje dag.