K-Rauta-hero-banner
Artiklar

7 tips på olika altanräcken

Ett altanräcke är pricken över i:et för att samla ihop terrassen och göra den säkrare. Antingen kan du skapa ett vackert altanräcke själv från grunden eller så kan du använda färdiga element i ditt byggprojekt. Här har vi samlat 7 ideér och tips på olika altanräcken. Spana in de bästa designerna för ditt altanräcke för att hjälpa dig att bestämma hur du ska göra med ditt eget.

Avgränsa och skydda med ett altanräcke

När du väljer ett altanräcke är det en bra idé att börja med att fundera på vilken typ av räcke som passar bäst till stilen på ditt hus. Ett tegelhus med fasad kan exempelvis vara bättre lämpat för ett träräcke än ett glasräcke, medan det motsatta kan passa bättre för ett modernt stenhus.

Förutom att räcket ska se snyggt ut och komplettera stilen på ditt hus, är räckets viktigaste uppgift att förhindra att någon faller ner från terrassen. Därför finns det byggnadsbestämmelser som reglerar höjden på räcket och de luckor som kan finnas i räcket. Den avgörande faktorn är hur högt över marken terrassen är, och specifika byggnadsregler fastställs bland annat av Boverket. Om altanen är högre än tre meter över marken så behöver du ha ett räcke, och då rekommenderas det att räcket ska vara åtminstone 1,1 meter högt. Ett annat tips är att om det finns barn i hushållet bör det inte finnas öppningar i räcket större än 100 mm breda för att förhindra olyckor.

Ska du bygga din nya altan från grunden? Ta reda på alla våra tips och råd för byggnadsprojektet.

1. Träräcke - gör det själv!

Om du är hantverkare eller har erfarenhet av att bygga kan du göra dina egna räcken av plywood. Om du väljer att även måla räcket bör du vänta tills träet har torkat tillräckligt (fukthalt under 18 %). Om du bygger på hösten kan du börja måla på följande vår.

Du kan skapa de individuella skyddsräckena genom att installera träpelare eller rep mellan räckesstolparna. Rejäla räckesstolpar skapas av till exempel 90 x 90 mm limträstolpar. Mät upp räckesstolparna så att du kan fästa dem i ramen med långa skruvar underifrån. Ledstången ska sedan vara lutad så att regnvatten kan rinna av den. Fäst skyddsräckena på stolparna med två 60 mm skruvar.

Skyddsräcken kan kompletteras av ett vackert galler som täcker altanens sockel. Det enklaste sättet att göra ett sådant är att använda rutnät. Skär materialet till lämplig längd med en handhållen cirkelsåg. Ta bort den lösa kantremsan och fäst tillbaka den på kanten av det skurna rutnätet. Lyft sedan upp nätet på plats och fäst det på ramen med några skruvar.

Träräcke

2. Staketelement - få insynsskydd enkelt och snabbt

Altanräcken blir särskilt elegant när de har insynsskydd. Det är också smart att skydda altanen från insyn, inte bara för att få avskildhet utan också för att få lite vindskydd. Färdiga staketelement är alltid ett smidigt och enkelt val för altanräcken för att underlätta monteringsprocessen och få en fin slutprodukt. Staketet fästs enkelt på räckens stolpar med skruvar, men för att säkerställa att räcket är stabilt bör de monteras försiktigt. Förutom stolparna är det också viktigt att komma ihåg stolplocken, som skyddar trästolparna från både fukt och mögel.

Färdiga staketelement är ett bra alternativ om du vill att altanräcken ska ge avskildhet. Du kan antingen välja färdigmålade staket i en jordnära nyans eller ofärgade skärmar som du själv kan måla efter egen stil och smak. När det gäller underhåll av målade staket räcker det med att tvätta dem vid behov, men de kan också målas om när det behövs. Ett räcke av impregnerade träelement bör oljas med några års mellanrum.

Läs mer om alla våra tips om att installera insynsskydd.

Artikel 1500x800 staket 1

3. Glasräcke - få en klar utsikt

Det stilrena, moderna glasräcket är en investering i utsikten och fungerar även som ett effektivt vindskydd! Det är enkelt att bygga ett eget glasräcke med glasskivor och stolpar. Beroende på hur långt ifrån varandra stolparna placeras kan du få en bred och fin utsikt över trädgården eller uteplatsen från din altan.

Du kan även välja att installera en överliggare på ditt glasräcke för att ge det en helhetskänsla.

Kom ihåg att du alltid kan be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd om du vill bygga ditt eget glasräcke!

4. Repräcke - lätt att tillverka och underhålla

Ett repräcke är ett lätt och hållbart val för att avgränsa en altan eller uteplats. Det blockerar inte utsikten och är redan ett inredningselement i sig! Syntetiska räckesrep är gjorda för att klara svenskt väder. De håller sig snygga år efter år och kräver varken hantering eller underhåll. Du kan dessutom välja ett alternativ som passar stilen på ditt hus!

En borr, en såg och en skruvmejsel räcker för byggandet. Om du inte vill borra hål i stolparna kan du hänga upp repet med räckesrepfästen.

För att montera ihop allt ska stolparna skruvas fast i altanräcket och repet kapas till lämplig storlek genom sågning. Ett bra tips är att tejpa repet vid den del som ska sågas för att säkerställa att det sågas på rätt ställe. Så förhindrar du att repet lossnar när du klipper det. Det är till och med en bra idé att smälta änden av repet så att det inte fransar upp sig. Se till att du inte kapar det för kort och att det finns tillräckligt mycket längd för att det ska kunna hänga lätt och fint mellan stolparna.

Screenshot 2023-04-26 at 16.23.11

5. Växtstaket - plantera i marken eller i krukor

Om terrassens däck ligger ganska nära marken kan det också kantas av ett växtstaket eller krukväxter! Detta är ett fint och unikt sätt att skilja av från altanen och resten av uteplatsen. Växterna behöver inte heller omge hela terrassen, de fungerar till exempel bra på bara ena sidan.

Redan när du planterar växterna, bör du ta hänsyn till deras slutliga storlek så att du inte planterar buskar för tätt ihop eller för nära själva altanen. Detsamma gäller för växterna du planterar i krukor - du vill inte att de ska växa för stora och blockera varandra. När du ska välja växter till ditt staket, bör du också fundera på om du vill ha större växter som ger insynsskydd eller mindre växter som fungerar mer som en visuell avgränsning. Tänk också på att blommande växter kan dra till sig insekter och skadedjur. Om du inte vill ha dem på din terrass bör du undvika att plantera blommande buskar i marken.

Vissa buskar växer ganska långsamt under sina första år, som till exempel syrener, vilka är ett populärt val till ett växtstaket. En växt som är växer lite snabbare är till exempel prydnadsaronia.

Fräscha upp altanen medan du skapar ditt nya växtstaket!

brett-jordan-w1DOAKYLBhU-unsplash (1)

6. Mursten - snyggt och robust

Ett trendigt sätt att avgränsa altanen är att bygga en murstensvägg. Du kan använda murstenarna för att bygga ett staket på altanen i den höjd du önskar. Den kan också fungera som en sittplats om den byggs i rätt höjd. Du kan även inkludera ett litet grönområde i staketet där du kan plantera växter eller träd.

En murad altanräcke av mursten fungerar speciellt bra på en sluttande trädgård, eftersom det stödjer jordmassan. Murstenarna kan också användas för att bygga snygga trappsteg upp till altanen eller till huset själv.

7. Staketnät - variationisternas val

Sist men inte minst har vi staketnät som ett alternativ till ditt altanräcke. Skapa en personlig touch genom att lägga till ljusslingor eller mindre växter på det. Staketnät är lätt att installera och mycket hållbart, och det går även att måla i valfri färg! Det här är en dröm om för dig som gillar variation - du kan odla fina klätterväxter i nätet år efter år och byta ut belysningen under olika årstider!

Screenshot 2023-05-02 at 15.50.09

Projektplanerare

Projektplanering

Behöver du råd innan du sätter igång med ditt projekt? Boka tid med en projektplanerare, vi är här för att hjälpa dig.

Klicka här
Mer inspiration (column layout)

Mer inspiration:

Nu när altanräcket är fixat, läs också om våra tips och inspiration till din trädgård och uteplats.

Klicka här
steven-ungermann-pj3BqHOJylY-unsplash (1) (1)

Lästips: Installera insynsskydd på altanen och få vindskydd på köpet

Få reda på hur du installerar insynsskydd på din altan och får vindskydd samtidigt!

Klicka här