Sommarslutet närmar sig och därmed är det också dags för många att låsa ytterdörren till sommarstugan för sista gången i år. Men det finns en hel del att tänka på när det är dags att stänga sommarstugan, både av säkerhetsmässiga och ekonomiska skäl.
Stäng av vattnet
En vanlig orsak till kostsamma renoveringar i sommarstugan är att vattnet har stått på över vintern. Även om du har värmen på i stugan räcker det med ett strömavbrott och en kall natt för att det ska uppstå skador på rören. Se till att huvudvattenkranen är avstängd innan du lämnar huset för säsongen.
Det kan även vara en god idé att låta vattenkranarna stå öppna som en extra säkerhetsåtgärd.
Lämna ingen mat
Möss och andra djur snappar snabbt upp doften av mat. Var därför noggrann med att städa ur alla skåp och bänkar på matvaror och smulor. Töm även kyl och frys och torka rent och torrt där.
Undvik helst att lämna textilier kvar med eftersom skadedjur gärna använder sådana när de bygger bo.
Öppet för god doft och minskad mögelrisk
Låt gärna skåpluckorna stå lite på glänt, likaså dörren till kyl och frys. Då slipper du dålig lukt och mögel.
Varmvattenberedaren av
Har du varmvattenberedare i sommarstugan? Stäng av och töm den på vatten så att den inte tar skada av frosten om strömmen skulle gå.
Dra ur alla sladdar
Eftersom vädrets makter är kraftiga är det en god idé att dra ur sladdarna till all hemelektronik och övriga elektriska prylar som ej ska stå igång. Det räcker att åskovädret drar fram över huset så riskerar du annars bli av med dina prylar.
Se över toaletten
Det finns olika toalettsystem och beroende på vilket du har är det viktigt att du underhåller detta så att det är redo för vintern. Töm eventuella behållare och spola ur toalettstolen.
Rensa upp på utsidan
Göm undan alla redskap och sommarmöbler. Klipp även rent runt buskar, gräsmattor med mera och städa upp så att du välkomnas av en fin utsida när du kommer tillbaka till våren.
Om det är trångt inomhus så har vi fina och robusta förvaringsmöjligheter som är lämpade för utomhusbruk.
Vattentunna 80 L Svart Greenline
259 kr / st.
Frostskydda
Häll gärna frostskyddsmedel i alla vattenlås, golvbrunnar och i toaletten, använd till exempel propylenglykol.
Ventilation för gott inomhusklimat
Håll huset friskt över vintern genom att låta ventilationen vara öppen.
Tag med värdesaker
Lämna inga värdesaker åt tjuven. Tag med sådant du är rädd om hem och göm undan annat väl så att det inte står framme synligt genom något fönster.
Underhåll utsidan
Förbered så att huset klarar sig om det skulle bli kraftigt ihållande regn. En standardåtgärd är att rensa alla hängrännor fria från löv så att vattnet har fri lejd. En smart produkt är Lövstopp som stoppar skräp och löv effektivt innan de pluggar igen stuprören - Klicka här för att läsa mer om Lövstopp Leafguard . Har du skorsten på huset rekommenderas också att du sätter för den så att varken regn eller djur tar sig in den vägen. Du bör även se över taket så att det inte finns skadade pannor eller liknande som gör att regnvatten kan ta sig in.
Lite värme
Om din sommarstuga är vinterisolerad, kan det vara en god idé att låta lite värme stå på så att kölden inte skadar elektriska prylar och annat. 10-12 grader brukar vara lagom. Om huset däremot är oisolerat rekommenderas att du stänger av all el på huvudströmbrytaren.
Lås alla dörrar och fönster
Se över så att samtliga fönster är stängda och låsta, och även alla dörrar.
Läs även: Gör ditt hus redo för vintern.
Extratips
Vill du ha full koll på sommarstugan även när du inte är där finns det idag både fullödiga smarta hem-system och även fristående produkter såsom uppkopplade brandvarnare, vattenvarnare och övervakningskameror du kan kolla från mobiltelefonen så länge det finns internet i stugan. Men tänk på att all extra teknik ökar risken för att nyfikna tjuvar får upp ögonen för ditt hus.