K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Förodla: Så lyckas du med din odling

Det är inte särskilt svårt att odla fröer och driva upp egna plantor. Det gäller bara att du känner till grunderna. Här förklarar vi hur du går tillväga och vad du behöver för att lyckas.

Många köper färdiga plantor och planterar när de ska odla - ibland av rädsla för att det ska vara svårt att driva upp plantor från fröer. Men det är egentligen inte särskilt svårt att vare sig så fröer för odling inomhus eller att förodla, eller förkultivera som det också heter, för att sedan placera ut plantorna. Det du behöver är krukor, fröer och såjord. Sedan kan du driva upp såväl blommor och kryddor som grönsaker och bär.

Så odlar du 1500x800 Sådd av frö

Vad ska du odla och när

Olika växter har olika lång växttid och därför finns det fröer du bör börja odla redan i februari, men även sådana som kan vänta ända tills maj för att förodlas inomhus i kruka. Vidare kan en majoritet av fröerna sås på friland utomhus en bit in på sommaren. Det finns också frösorter som inte ska plantera förrän på hösten. Vidare finns det fröer som kan sås inomhus året om. När du kommit fram till vad du vill odla måste du således kontrollera odlingsförfarandet för respektive frösort. Detta går att hitta på internet, men står även på baksidan av fröpåsen.

Går du i ytterligare fixartankar men saknar inspiration? Läs mer på Så fixar du snabbt en fin trädgård så kanske du hittar vägen till nästa projekt.

Här nedan finner du några exempel:

  • Fröså inomhus året om: Exempel på växter är basilika, krasse, koriander och sallat.
  • Fröså inomhus vår: Nu ska en stor andel av fröna sås, både inomhus och på friland. Exempel på växter är gurka och tomater.
  • Fröså sen sommar: Exempel på växter är rädisa, spenat och vintersallat.
  • Fröså höst: Exempel på växter är blåklocka, förgätmigej, pensé och prästkrage. Men du kan även så en rad grönsaker utomhus på friland för tidig skörd nästa år, exempelvis morötter, gräslök, dill och rädisa.

forkultivera 1500

forkultivera -10 1500

Så odlar du frön

När du ska så fröer måste du anpassa krukan eller lådan efter växtttyp. Vissa sorter lämpar sig väl för att odlas tillsammans över en större yta (breddsådd), exempelvis basilika och sallat. Andra gör sig bäst att så ett par frön per kruka. Vissa kan till och med sås direkt på friland.

Kruka: Många växttyper ska sås ett par frön per kruka, vanligen sår man cirka 3 fröer per kruka.

Breddsådd: Det här innebär att du sår en mängd fröer direkt på samma yta, istället för att använda separata krukor.

Friland: Att så på friland innebär att du hoppar över förodlingen inomhus och planterar alla frön direkt på ett land som du anlägger utomhus i trädgården. Jorden ska vara uppluckrad. Kontrollera vad som gäller för just de fröer som du tänkt odla. Kontrollera även om de kräver särskild blötläggning eller ljusförhållande innan du sätter igång.

Fyll upp med såjord eftersom den har en lite lägre näringsmängd än vanlig jord och därmed passar bra för just fröer. På fröpåsen står det sedan hur djupt fröna ska planteras och med hur stort avstånd till varandra. Tillsätt ingen näring. Däremot är det viktigt att du håller sådden fuktig (ej blöt). Låt den inte torka ut. Använd gärna minidrivhus för bästa möjliga mikroklimat.

När fröerna börjar gro kommer det först att dyka upp hjärtblad på dem. När dessa har ersatts av ett par bladpar är det dags att plantera om fröerna till nya krukor - detta kallas för omskolning. Har du sått ett fåtal frön per kruka ska varje planta nu få en egen kruka som den kan fortsätta att växa i. Har du däremot sått breddsådd kan du ha 3-5 plantor per kruka. Plantera i blom- eller planteringsjord - denna innehåller lite mer näring än såjorden och lämpar sig därför bra nu.

När det gått ungefär 2-3 veckor kan du ge ett litet tillskott näring till plantorna. Dosen bör inledningsvis vara svag. Fortsätt ge näring då och då tills frostnätterna är över och du kan börja avhärda plantorna. Detta görs genom att du flyttar ut dem ett par timmar per dag så de får vänja sig vid väder och vind. Därefter är de redo att flytta ut och växa till sig ytterligare.

forkultivera -17 vattna

Förvara fröer

Vill du ta vara på fröer till nästa säsong, eller kanske spara några? Då kan du förvara dem. Det viktiga är att du förvarar dem torrt och svalt - helst inte över 10 grader.

Trender inom fröodling

Precis som inom andra områden finns det trender inom odling. En het trend som har hållit i sig länge nu är att odla chili. Det är enkelt att odla såväl inom- som utomhus och det finns en lång rad olika sorter. För vissa blir det till en hobby att driva upp olika slags chili hemma. Ovanliga sorter, starka sorter, svaga sorter mm. En annan trend är att odla proteinrika växtslag. Baljväxter innehåller exempelvis mycket protein. Just baljväxter anses faktiskt vara bästa ersättningen till kött som proteinkälla när du tränar. Exempel på baljväxter är bönor, ärtor och linser. Mörkbladiga växter är också en trend som syns bland odlarna just nu. Överlag kan det vara kul att blanda färger, speciellt när det kommer till ätbara växter. Salladen ser så mycket härligare ut om den är färggrann.

Checklista

  • Välj ut vilka slags växter du vill fröså.
  • Läs på odlingsanvisningen för respektive typ av frö och följ denna. Se över när det är lämpligt att sätta dem och hur miljön ska se ut för att de ska trivas.
  • Driv upp dem antingen i kruka, breddsådd eller på friland beroende på årstid och behov.
  • När hjärtbladen ersätts av bladpar är det dags att plantera om de du satt inomhus till större krukor.
  • Plantera ut när frostnätterna är över och du avhärdat plantorna

Vi har allt från små till stora trädgårdsprojekt. Klipp häcken som ett proffs tillhör väl till de lite större projekten, något att ta sig an när allt är sått och klart?

Likaså hjälper våra Projektplanerare till med smått som stort. Är du minsta osäker på något i ditt projekt går det alltid fint att boka tid så hjälper de till!

876x640 Odling 2

Allt för din odling

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Växthus Christina header 876x640 1 Nya

Lästips: Christina Schollins växthus

Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här