De värmeälskande gurkorna är relativt enkla att odla men det finns några tips som är bra att tänka på! Gurkor gillar till exempel inte drag, därför är det bäst att sätta dem långt in i växthuset på avstånd från dörröppningen. Om du har lyckan att äga ett eget växthus kan du odla de flesta sorter av både gurka, men annars finns många varianter som är tåliga för och trivs på friland. Saknar du växthus finns praktiska miniväxthus som till exempel Växthuset Gaia som kan sättas på dina pallkragar, det ger möjlighet att odla många fina växthussorter.
Odla gurka
Gurkan tros komma från Indien men har idag en given plats i vår nordiska matkultur. Genom att odla den själv kan du få den färsk och krispig. Du kan även prova på många roliga sorter som till exempel runda äppelgurkor eller pyttesmå djungelgurkor. Välj frilandsgurkor om du tänker plantera dem utomhus och självbefruktande gurkor om du odlar inomhus för bästa resultat.
Så odlar du gurka
Så gurkfrön Gurkfrön sås i små krukor eller ännu hellre i ett minidrivhus som gör det lätt att hålla jorden fuktig. Gurka gror bäst i temperatur mellan 22–24 grader så ställ gärna odlingen på en värmematta eller på en fönsterbräda ovanför ett element. Se även till att småplantorna har ordentligt med ljus, sår du tidigt på säsongen är det viktigt med växtlampa för att plantorna ska bli knubbiga och fina. När sås gurka? Gurkfrön kan sås mellan mars och maj, ungefär fyra-fem veckor innan du planerar att sätta ut dem.
Plantera om gurkplantor Gurkplantorna växer fort och när de fått fyra blad är det redan dags att plantera om dem i större krukor med en diameter på 11 cm. Här är det viktigt att stjälken inte kommer djupare i jorden än den stått tidigare. Till skillnad från tomat som gärna sätter nya rötter från stjälken så är gurkans stjälk mycket känslig för fukt – hamnar den under jordytan kan den ruttna. Gurkplantor planteras istället så att gurkans stjälk hamnar som på en liten kulle, då kan överflödigt vatten rinna undan. När plantan är omkring 30 cm hög är det dags för den att flytta till en större kruka som rymmer omkring 3 l.
Ge gurkan något att klättra på. Gurkplantor är rangliga, ge dem därför ett bra stöd redan från början, till exempel en spaljé. Nelson Gardens tomatclips fungerar bra att fästa rankorna med, de håller dem på plats utan att sitta för hårt.
När är det dags att plantera ut gurkplantorna? När jordtemperaturen överstiger 15 grader kan gurkplantorna planteras ut efter avhärdning. Gurkor är mycket känsliga för kyla så var noga med att inte plantera ut för tidigt. Plantera i en bra näringsrik jord rik på kalcium och gödsla regelbundet under växtperioden. Gurkor älskar vatten så vattna varje dag, gärna underifrån om de är planterade i krukor med fat.
Beskära gurka Gurkornas sidogrenar kan beskäras till de tre första bladvecken när gurkan vuxit en bit. Gurkans huvudstam behöver inte toppas.
Skörda gurkor Skörda gurkorna när de börjar bli lite runda i änden, men innan de svällt upp alltför mycket, då är de som krispigast!
Läs även: Dags att odla tomat
–Odla gurka i pallkrage och på friland Om du odlar gurka utomhus är det frilandsgurkor du ska satsa på, Nelson garden har flera sorter som passar utmärkt utomhus, till exempel Frilands-Tanja och Profi 1. Skydda gärna odlingen med en fiberduk i början av säsongen då vädret kan vara ostadigt. Plantorna sätts på 50 cm avstånd.
–Odla gurka i växthus Många gurksorter går att odla i växthus, en optimal temperatur är 18–20 grader och upp till 25 grader under soliga dagar. Kom ihåg att vattna ofta! Lästips om smart bevattning: Automatisk bevattning under semestern med Gardena.
–Odla gurka inomhus i kruka Om du vill odla gurka inomhus eller på inglasad balkong, använd stora krukor eller varför inte någon fin korg som även tål att stå utomhus. Tänk på att du behöver vattna ofta då en mindre jordmängd lätt torkar ut.
Tips! Gurka går att odla inomhus året om du använder växtlampa under den mörka säsongen. Satsa då på en självbefruktande sort som inte behöver pollineras så har du snart en egen gurkgardin.
Skribent: Liselotte Roll - Trädgårdsinspiratör och författare – bland annat till böckerna ”Odla för insekter”, ”Jord” och ”Höns som Hobby”.
Allt för din odling
Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.
Lästips: Christina Schollins växthus
Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.
Mer inspiration
Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.