Salvia, rosmarin, persilja, libbsticka, dill eller kanske spansk körvel? Egenodlade kryddor ger de flesta maträtter ett riktigt lyft. När du börjar odla dina egna kryddor blir du också del av en lång och spännande odlartradition. Kryddväxter har nämligen odlats i årtusenden, bland annat i det antika Egypten och i Romarriket. Ändå var det 500-talets italienska klosterträdgårdar som inspirerade till dagens örtagårdar. Munkarnas odlingar fungerade både som skafferi och husapotek och traditionen spreds med tiden norrut, till oss. Även här blev kryddorna snabbt populära – och en del, som kloka gummor (eller de som ibland kallas häxor), använde också vissa växter till medicin.
I vår egen kryddträdgård kan vi odla precis vad vi vill, men också ge den en form som passar oss. Kanske vill vi ha en liten smart och platsbesparande krukodling på balkongen eller en större kryddträdgård med slingrande gångar och häckar? Oavsett vad du vill skapa är ett tips att passa på att odla även lite ovanligare kryddor – då kan du verkligen hitta de riktigt unika och överraskande smakerna.
LÄSTIPS: Söta eller djävulska – dags att odla årets chili - så här gör du
Odlarens favoriter:
Clickup Insektshotell
339,50 kr / st.
Så skapar du en enkel örtagård med odlingskragar, krukor och odlingslådor
Även en liten örtagård kan rymma de flesta kryddor vi behöver. Extra enkelt blir det om du använder en färdig pallkrage eller odlingslådor, till exempel Jabos odlingskrage ”Odla rund” som även får en fin rostyta med tiden. I denna eller en annan pallkrage av ungefär samma storlek får du plats med mängder med kökskryddor för den lilla familjen. Om det finns gott om utrymme kan du lätt kombinera flera odlingskragar med bara en eller ett par typer av kryddväxter i varje – eller odla kryddorna direkt på friland. Odlar du på balkong har du också alla möjligheter att odla kryddor. Smidigast görs det i större krukor, ställ dem gärna på en smart trapphylla för att spara golvyta.
Sol och lä
Många örter och kryddor älskar sol, det är därför bra att placera dem i skyddat och relativt soligt läge, exempelvis nära en vägg. Se också till att platsen är vindskyddad, dels trivs de flesta växter bäst om det inte är alltför blåsigt, men det gör också så att pollinerare som bin och humlor får det lättare att flyga. Placera gärna också ett insektshotell, till exempel Gardenas Clickup vid odlingen så lockar du fler bin, humlor och fjärilar som kan pollinera sina växter. Just denna modell gynnar även nyckelpigor som aktivt hjälper dig att hålla undan bladlöss.
Hellre lagom med näring än för mycket
Många kryddväxter och örter föredrar näringsfattig, luftig och väldränerad jord, men det är bra att läsa på om vad varje individuell växt vill ha och sätta de som gillar lika på samma plats. Har du till exempel flera växter som trivs i sandblandad jord i soligt läge får de helt enkelt samsas i en sådan miljö, medan en annan grupp får bo där de trivs bäst.
Vad ska jag odla?
Det roliga med en örtagård är att du kan odla precis det du gillar eller är nyfiken på. Här är några förslag;
Ovanligare kryddor Du kan också prova några mer ovanliga kryddor som den vackra björnroten med en svag smak av curry eller kanske libbsticka, som förr i tiden ansågs hålla häxor och onda andar borta – och dessutom passar utmärkt i buljong. Vill du likt munkarna i Italien odla läkeväxter finns också många spännande örter att prova på, till exempel, kvanne, hjärtstilla och läkemalva. Många örter och växter går att göra oljor, teer och annat spännande på än idag.
Att skapa en örtagård är inte bara roligt, påtande i trädgården har också positiva effekter på hälsan och om du inte vill så fröer från grunden så är det förstås också helt tillåtet att fuska med färdiga plantor – de smakar precis lika gott!
Skribent: Liselotte Roll - Trädgårdsinspiratör och författare – bland annat till böckerna ”Odla för insekter”, ”Jord” och ”Höns som Hobby”.
Allt för din odling
Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.
Mer inspiration
Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.