Den är här - grillsäsongen! Att stå ute och laga mat är det bästa som finns och att grilla är något alla kan, det gäller bara att välja sin egen nivå. Vi älskar att grilla mycket att vi till och med byggde till en bänk intill grillen för något år sedan. Den underlättar inte bara för matlagningen utan den är också perfekt att duka upp på vid bjudningen.
Det roliga med att grilla är att du kan bjuda på allt från grillen – förrätt, varmrätt och efterrätt. Passa till exempel på att koka potatisen på plattan ute gör den där goda såsen samtidigt som köttet svettas på grillen. Du slipper springa in och ut men kan samtidigt underhålla dina gäster eller hålla koll på barnen som badar i poolen eller hjular på gräsmattan.
Här kommer mina bästa recept inför vårens och sommarens middagar – goda krustader, en ljummen potatissallad att servera till köttet samt grillad ananas.
Förrätt:
Västerbottenskrustader
För 18 st krustader
Ingredienser:
18 krustader, små
100 g västerbottensost, riven
1 dl crème fraiche
0,25 krm cayennepeppar
Garnering:
50 g löjrom
1 msk gräslök, finhackad
Gör så här:
- Smält ihop ost och crème fraiche under omrörning i en liten kastrull (på grillens platta). Tillsätt peppar.
- Häll fyllningen i krustaderna. Toppa med löjrom och gräslök värm dom något längst upp på grillen.
Vårt stora grillutbud
Grillredskap
Med hjälp av bra grillredskap blir grillningen enklare och resultatet bättre.
Grilltillbehör
Vi har allt från grillgaller till rödboxar. Se vårt breda utbud av grilltillbehör.
Varmrätt:
Servera ett gott grillat kött med denna ljumna potatissallad med rostade solroskärnor och parmesan.
Ingredienser:
1 kg små färskpotatisar
½ dl solroskärnor eller pinjenötter
½-1 dl riven parmesan
Basilikablad
Vinägrett
1 dl finhackad färsk basilika
1 dl olivolja
½ dl vinäger
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm peppar
Gör så här:
- Borsta potatisen väl och koka med skalen på.
- Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma och väl avrunna potatisen och låt svalna.
- Rosta pinjenötter eller solroskärnor i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen.
- Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Läs även: Grillutrustningens topplista
Efterrätt:
Grillad ananas med glass, kondenserad mjölk med lime och kokoschips. Så himla gott och en perfekt avslutning på en härlig sommarmiddag.
Ingredienser:
1 ananas
1 burk kondenserad mjölk
1 lime saft och rivet skal
2 msk rostade kokosflingor
4 stora kulor vaniljglass
Gör så här:
Halvera ananasen, skär rutmönster i fruktköttet. Grilla på medelvärme ca 10 min.
Häll kondenserad mjölk i en kastrull och blanda med saft och skal från lime. Värm ett par minuter tills den tjocknar lite.
Rippla över ananasen och servera med vaniljglass och rostade kokosflakes.
Så partypimpar du uteplatsen
Vad behöver du egentligen för en lyckad tillställning utomhus? Läs tipsen.