Att stå instängd i köket en solig sommardag och laga mat framför spisen kanske inte är exakt vad man drömmer om när man tänker på sommaren. Visst vill man mycket hellre kunna njuta av de soliga dagarna utomhus, även när det ska lagas mat. Det gäller bara att vara lite påhittig så går mycket mat att både lagas och avnjutas utomhus.
Ett sådant tips är att laga pizza i en kolgrill! Här kommer ett recept på en pizza som du kan tillaga utomhus i din grill.
Allt börjar med degen
Nyckeln till en lyckad pizza är en bra pizzadeg! Det finns många varianter på degar som görs med olika typer av mjöl och har olika lång jäsningstid. Degarna passar olika bra beroende på hur du tillagar pizzan, hur lång tid du vill lägga på degen och dina smakpreferenser, såklart.
Här är recept på 3 olika typer av pizzadegar:
PIZZADEG TIPO 00
Receptet ger 4 pizzadegar
Förberedelsetid: 20-90 min
Ingredienser:
300 g vatten (36 °C)
12,5 g färsk jäst (3 g torrjäst)
500 g Tipo 00-mjöl
10 g olivolja
10 g salt
Gör så här:
- Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
- Tillsätt sedan ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
- Efter det tillsätter du olivolja och salt i degblandningen
- Fortsätt blanda degen medan du gradvis tillsätter mjölet tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
- Dela upp degen i 4 lika stora delar och rulla dem till bollar.
- Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 – 1,5 timme.
- Låt degen jäsa länge för bästa resultat.
LÅNGSAM PIZZADEG
Receptet ger 8 pizzadegar
Förberedelsetid: 15 min + 6 - 8 timmar
Ingredienser:
720 g vatten (36 °C)
40 g salt
4 g jäst (0,75 g torrjäst)
1300 g vetemjöl
20 g olivolja
Gör så här:
- Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
- Tillsätt ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
- Tillsätt olivolja och salt.
- Fortsätt blanda degen (i ca 12 minuter) medan du gradvis tillsätter mer mjöl tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
- Dela upp degen i 8 lika stora delar och rulla dem till bollar.
- Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur 6 - 8 timmar.
- Låt degen jäsa ordentligt för bästa resultat.
SNABB PIZZADEG
Receptet ger 8 pizzadegar
Förberedelsetid: 20-90 min
Ingredienser:
720 g vatten (36 °C)
40 g salt
12 g jäst (3g torrjäst)
1300 g vetemjöl
20 g olivolja
Gör så här:
- Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
- Tillsätt ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
- Tillsätt olivolja och salt.
- Fortsätt blanda (i ca 12 minuter) medan du gradvis tillsätter mjölet tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
- Dela upp degen i 8 lika stora delar och rulla dem till bollar.
- Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1 – 1,5 timme.
- Låt degen jäsa ordentligt för bästa resultat.
Lästips: Victoria Skoglund: Den perfekta grillkvällen
Nu är det dags att göra pizzan
När degen är klar är det dags att sätta igång att göra pizzan. Börja med att mjöla händerna ordentligen och forma sedan pizzadegen till en lagom storlek.
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 7 min
Grilltemperatur: 300 °C
Grillmetod: Indirekt
Ingredienser:
1 pizzadeg
70 g pizzasås
125 g färsk mozzarella
50 g sauterad svamp
3 msk durumvetemjöl (till pizzastenen)
1 msk olivolja
5 st färska basilikablad
Så här gör du:
Förbered pizzan:
- Ta en pizzadeg och lägg den på ett mjölat bord.
- Täck händerna med lite durumvetemjöl så att du inte gör hål i degen.
- Lyft upp degen från bordet och öppna upp den med tummarna så den blir större.
- När pizzan har öppnats en aning lägger du den på bordet igen och fortsätter forma den med fingertopparna.
- När du har fått önskad storlek lägger du på fyllningen.
- Börja med pizzasåsen. Lägg sedan på mozzarellan och svampen.
- Sen är pizzan redo för grillen!
Grilla pizzan:
- Förbered grillen för indirekt värme. Om du har en kolgrill ska du använda en full skorsstenständare med tända Weber-briketter.
- Lägg pizzastenen på grillen och förvärm den i 10 minuter.
- Strö lite durumvetemjöl över den varma pizzastenen.
- Flytta pizzan till pizzastenen och baka den i 7 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna.
- När den är klar tar du bort pizzan från grillen med en pizzaspade.
- Toppa pizzan med olivolja och färska basilikablad.
Inspireras av Mat-Tina
Här hittar du massvis av Tinas recept, tips och råd för att lyckas med grillen!
Mer inspiration
Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till för att lyckas vid grillen!