Det blommar på ängarna, trädgårdarna är gröna och midsommar närmar sig. En perfekt tid att låta sig inspireras av naturens läckerheter när du dukar till bords.
-Använd enkla råvaror på sommaren. Som sallad, en god sås och något protein. Nörda ner dig i en ny rökgrill och gör helt nya rätter, tipsar Tina.
Med rätt verktyg är det enkelt att göra sin egen varmrökta lax från start till klart.
-Röken är min nya bebis och den är så lätt att använda. Det handlar främst om att hålla igång en lång eld som håller länge, som man får fylla på med ved hela tiden.
Låt inte midsommarvädret stoppa dig
Under tiden som laxen ligger i grillen för att rökas så får du tid att dekorera till midsommarfesten.
-Ett avställningsbord är både praktiskt och fint, ta fram örter och grönsaker. Och använd korgar och lyktor, jag kan köpa hur många som helst.
Låt inte midsommarvädret stoppa festen. Satsa på en fin paviljong som kan skydda mot både stark sol och regn. Dekorera dina utemöbler med sköna sittdynor, skapa mysiga hörnor med lyktor och ljusslingor och varför inte ha en fin rullvagn för dina drinkar och grillverktyg?
-När du hunnit dekorera kan du även göra en egen citronsallad och sås med grillad vitlök, yoghurt och mynta. Sommarsåser är så sjukt lätta att göra!
Recept: Varmrökt lax med grillad vitlöksyoghurt och mynta
4 rökiga portioner
Ingredienser
Lax:
1,5 kg laxfile i bit
2 liter vatten
1 dl socker
1,5 dl salt
1 kort burk öl (lager) till at sätta ner i grillen för att hålla fukten på fisken
Några nävar grova björkspån till rökning
Sås
1 hel vitlök (grillad direkt på kolbädden i smokern)
5 dl tjock grekisk yoghurt
1 salladslök, tunt skivad
1 knippe mynta, strimlad
2 msk olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar
Så gör du
Rökt lax
- Rör samman rimlagen kallt och lägg i laxen, låt ligga i 25-30 minuter.
- Tänd upp din offset Smoker eller rökgrill till ca 100 -110°med ved och kol.
- Blötlägg några nävar grova björkspån i vatten.
- Lägg laxen i ett grilltråg och sätt den längst bort från elden/glödbädden, öppna en öl och dra i dig några klunkar. Sätt sedan ner ölburken med resterande öl rakt ner i grilldelen där laxen ligger (detta gör att fukten behålls i grillen och återfuktar laxen under rökningen) och stäng locket på grillen. Lägg samtidigt ner en hel vitlök med skal direkt på glödbädden och stäng även det locket.
- Grilla vitlöken mjuk i glöden 15 - 18 minuter tills den är helt svart runt om och låt sedan svalna.
- Under rökningen slänger du på lite vått rökspån och ser till att hålla glödbädden varm och vid liv hela tiden laxen röks.
- Laxen är klar efter ca 35 - 40 minuter. Om du använder en termometer så kan du ta ut laxen ur röken när den är ca 54-56° i tjockaste delen.
Sås
- Skär av toppen på den grillade vitlöken och krama ur den mjuka löken från skalet i en skål eller djup tallrik.
- Mosa löken med en gaffel och blanda med yoghurt.
- Toppa med salladslök och mynta.
- Ringla till sist över olivolja och smaksätt med havssalt och nymalen svartpeppar.
Servera laxen med kokt nypotatis, sås och en grön örtsallad dressad enbart med citronjuice och en öl till att skölja ner allt med ☺
Röken är min nya bebis och den är så lätt att använda. Det handlar främst om att hålla igång en lång eld som håller länge, som man får fylla på med ved hela tiden.
Mer av Mat-Tinas recept och uteköksfavoriter
Fortsätt att inspireras av Mat-Tinas matlagning och se fler av hennes favoriter när hon lagar mat för sommarens alla festmiddagar.