Ooni pizzaugn är snabb och enkel att använda
För att få till en bra pizza behövs en högkvalitativ, värmeförvarande baksten, cirkulation av varm luft som också flyter över pizzan, levande eld och en hög bakningstemperatur. Vilket alla Oonis pizzaugnar har. Ivar använder sig av pizzaugnen Ooni Koda 12, en gaseldad pizzaugn som kan nå en bakningstemperatur på 500 °C. Den kompakta designen och lätta vikten gör att du enkelt kan ha din pizzaugn ute på uteplatsen eller ta med den till sommarstugan.
Ivar berättar att han föredrar att grilla pizza eftersom det går mycket snabbare med pizzaugnen jämfört med en vanlig ugn. Det är även lättare att få till en bättre botten och goda kanter i pizzaugnen, vilket är a och o för en bra pizza.
Hitta rätt temperatur och teknik
Att grilla pizza är väldigt enkelt, men som med allt som är nytt, kan det vara krångligt att få det helt rätt från början.
Det tar ca 15 min för Ooni Koda 12 att uppnå 500°C när man sätter den på fullt blås. När ugnen har stått på max i 10 minuter brukar Ivar dra ner värmen till hälften. På så vis blir det lättare att hålla koll på pizzan så den inte bränns. På den temperaturen tar det ungefär 3-5 min för pizzan att bli klar. Ivar tipsar även om att regelbundet snurra på pizzan med hjälp av pizzaspaden, för att inte riskera att en sida blir bränd och den andra blek.
På den temperaturen tar det ungefär 3-5 min för pizzan att bli klar. Ivar tipsar även om att regelbundet snurra på pizzan med hjälp av pizzaspaden, för att inte riskera att en sida blir bränd och den andra blek.
Ivars tips på pizzadeg, tomatsås och toppings
Som tidigare nämnt tycker Ivar att en bra botten och kant är a och o för en bra pizza, och då behövs en bra pizzadeg. Godast tycker Ivar är en variant på napolitansk pizzadeg, med lite längre jäsningstid.
”Degen är enkel att göra och innehåller endast: Vetemjöl, jäst, vatten och salt. Jag brukar låta degen jäsa i kylskåp i minst 48h.”
I tomatsåsen brukar Ivar ha: Krossade tomater, basilika, olivolja, salt, socker, svartpeppar och vitlök. Han har också i någon form av vinäger, oftast balsamico eller vitvinsvinäger, för att bort den lilla bitterheten som annars tillkommer.
När det kommer till toppings är kebab en stor favorit för Ivar. Men det viktigaste för en god grillad pizza är att toppa med ruccolasallad och parmesanost när pizzan är färdig. Det förhöjer hela pizzan, säger Ivar.
Hos K-Rauta hittar du flera olika typer av pizzaugnar du kan använda utomhus. Hitta en modell som passar dina behov och bli en pizza-expert i sommar du med.