Ett tåligt parkettgolv
Irma var mycket bestämd med vilka golv hon ville ha i huset. Hon ville ha ekgolv, men golvet fick inte vara för gult, för mörkt eller ha för många kvistar. Slitstarkt skulle det vara också, och tåla hundtassar och golvmoppar. Valet föll på ett ljust, lugnt ekparkettgolv som passar fint med de färgsättningar hon har i huset.
Irma valde det naturliga, ekfärgade 1-stavs parkettgolvet Cello Ek Matt i hela huset, förutom i hallen där hon valde ett tåligt klinkergolv. I hallen blev klinkergolvet Goodiy Beton Granitkeramik det perfekta valet. En antracitglaserad klinker med dimensionen 30.5x61 cm som tål allt från snö och slask, till starka rengöringsmedel.
LÄS MER: Irmas nya hus får 3 olika färgsättningar
Klinker Goodiy Beton Granitkeramik Antracit 1,58m²/pkt
630,42 kr / paket
423,10 kr / m²
Startbox Tarkett För trägolv
499 kr / st.
Spackel Tarkett 100G För Ek
139 kr / st.
1 390 kr / kg
Parkettgolv Cello Ek 3-Stav Matt 5GC 14mm 3,18m²
1 173,42 kr / paket
369 kr / m²
Toppsäljare
Lägg parkettgolv – steg för steg
Funderar du också på att lägga parkettgolv? Vad kul! Här är allt du behöver tänka på när du lägger ditt parkettgolv.
Så här lägger du ett parkettgolv:
1. Kontrollera att undergolvet är tillräckligt plant
Innan du börjar måste du kontrollera att undergolvet är plant, torrt och rent. Avvikelser får inte vara större än 3 mm på 1 m. Använd en rät skiva så blir det enkelt att se hur plant det är. Jämna ut eventuella fördjupningar med flytspackel på betonggolv eller hyvla, slipa eller spackla om undergolvet är av trä.
2. Isolera mot fukt
Om undergolvet är av betong eller lättbetong måste du först isolera golvet mot fukt. Det gör du genom att lägga en ångspärrsfolie med minst 200 mm överlapp. Ovanpå ångspärrsfolien lägger du sedan underlagsfoam eller grålumppapp för att få en stegljudsdämpande effekt och jämna ut små svackor i undergolvet innan golvet läggs.
3. Temperaturanpassa golvet
Innan golvet läggs måste det acklimatiseras. Förvara golvet i slutna förpackningar i rummet där golvet ska läggas i minst 48 timmar innan läggning. Både rummet och bräderna ska vara uppvärmda till minst 15° C och rummets relativa luftfuktighet ska vara mellan 30-60 %.
4. Bestäm vilken riktning golvet ska läggas
När du lägger golv är tumregeln att lägga golvbrädorna i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla. Om det finns flera dörrar och fönster i rummet så väljer du den riktning som innebär enklaste installationen och ger minst spill.
5. Lägg första brädan
Den första brädan mot väggen med ett avstånd på ca 10 mm så att golvet ska kunna röra sig. Samma avstånd ska finnas på samtliga sidor och även vid trösklar, rör, trappor och så vidare. Nästa bräda ska läggas mot första brädans kortände, klicka ihop och fortsätt så hela första raden.
6. Lägg sista brädan
Vänd sista brädan upp och ner och markera noggrant avståndet mot väggen. Kapa sedan brädan från ovan-eller undersidan beroende av sågtyp. Såga ovanifrån om du använder en handsåg, och såga underifrån om du använder elektrisk såg. Sen lägger du brädan på plats.
7. Vid vattenrör
Mät och markera och använd en hålsåg för att skära ut hålen i brädan, så att vattenröret kan komma igenom brädan. Kapa brädan rakt genom röröppningarnas mitt och klicka fast brädan som vanligt. Limma fast den avkapade delen i utrymmet mellan vägg och vattenrör. Kila fast för att undvika expansionsfog och sätt på rörmanschetter efteråt. Använd ett slagjärn för att pressa samman brädorna på slutet.
8. Till sist
Montera lister på väggen och inte på golvet.
LÄS MER: Golv guider och tips
Behöver du hjälp med att välja rätt golv?
Irma tog hjälp av K-Rautas Projektplanerare när hon planerade sitt nya hus för att resultatet skulle bli optimalt anpassat utifrån Irmas behov och smak. Att ta hjälp av en Projektplanerare är helt kostnadsfritt och du bokar enkelt tid online.
Våra Projektplanerare hjälper dig med ditt projekt, oavsett hur litet eller stort.