Så gör du en väggmålning steg-för-steg
Det är få saker som har så stor inverkan på hur ett rum upplevs som färgerna på väggar och tak. Och med enkla medel kan du skapa en personlig och unik känsla hemma. Influencern och barnrumsdesignen Cecilia Rosvall driver Instagramkontot @designbycilla och har designat och målat flera väggmålningar. ”En väggmålning ger stor effekt och går att hålla otroligt enkel eller hur avancerad som helst – sätt en nivå som passar dig!”
Här får du följa med när Cilla målar om lekrummet hemma hos sin syster.
Material:
Hos oss hittar du allt du behöver – här är en lista på vad Cilla använde i lekrummet!
• Spackel och slippapper (spackla igen eventuella hål eller ojämnheter)
• Väggfärg, Beckers Living glans 5 (i valda kulörer, se ritning)
• Maskeringstejp 5cm
• Pensel (olika storlekar)
• Roller (finhårig), rollerbygel och tråg
• Tumstock / måttband
• Blyertspenna / tavelkrita
• Brytbladskniv
• Vattenpass / krysslaser (till raka linjer)
Väggfärg Beckers Living Helmatt Vit/Bas A 0,9L
259 kr / st.
Beställ i valfri kulör
0,9 liter
Precisionspensel Anza Platinum TriTech 15mm
209 kr / st.
Vattenpass Hultafors Sm120 405921
499 kr / st.
Steg 1: Skissa upp designen på väggen
Först är det bra att rita upp designen på ett rutpapper eller i ett ritprogram. När du känner dig nöjd med dimensioner och färger är det dags att få upp designen på väggen. Enklare linjer går att tejpa upp direkt med hjälp av laser eller vattenpass, men mer avancerade designer är bra att rita upp på väggen innan du börjar måla. ”Jag brukar använda en tunn blyertspenna för att skissa upp mitt mönster, men det går också bra med en tavelkrita som går lätt att torka bort”, berättar Cilla.
Ta hjälp av rutorna på pappret och markera viktiga mått på väggen. Ett tips om du är nybörjare är att börja med organiska former, som i det här mönstret, då de är lite mer förlåtande att skissa upp än helt geometriska eftersom de inte behöver inte vara helt exakta för att bli bra.
Att sudda bort blyerts lämnar oftast lite glansigare yta så se till att inte skissa i onödan där det inte ska målas. Det finns några olika tricks att få mönstret rätt:
• Rita upp mallar på täckpapper, skissa om tills du är nöjd, klipp ut, tejpa upp och skissa runt
• Tejpa upp mönstret grovt med maskeringstejp, justera till det känns bra och skissa strax utanför tejpen
• Använd en projektor och kalkera av på mönstret väggen, om du har ett väldigt avancerat mönster kan det vara värt att låna en
• En laser, vattenpass, eller en kartongbit med räta vinklar är guld att ha när du skissar upp raka linjer
• Färdiga schabloner finns också att köpa i många olika mönster
Detta första steg kan vara lite tidskrävande men sätter grunden för ett lyckat resultat!
Steg 2: Sätt maskeringstejp och spärrmåla
Innan du börjar är det viktigt att planera i vilken ordning du ska måla de olika kulörerna. Ett tips är att måla ”varannan färg”, som i regnbågen Cilla målat i samma rum: Läs mer här. Ett annat är att börja uppifrån och ner, då riskerar man inte att droppa ner på det som är färdigt. Måla gärna ljusa färger först eftersom det är enklare att måla över. I det här abstrakta mönstret behålls en stor del av basfärgen (vit) vilket gör att det blir lite enklare än när allt ska målas.
När du bestämt ordning är det dags att sätta maskeringstejp. ”Jag brukar tejpa upp för raka linjer och mindre detaljer där färger möts, men målar större organiska former på fri hand,” säger Cilla.
Fördelen med att sätta maskeringstejp är det går lite fortare att måla sen – bara att rolla över, snarare än att behöva vara superstadig och noga med penseln. Dessutom får du samma struktur överallt och skarpa linjer genom att spärrmåla över tejper. ”Tänk på att sätta tejpen precis utanför blyertslinjerna så att du precis målar över dom sen och slipper sudda,” tipsar Cilla.
Det går bra att maskera även organiska och rundade former. Maskeringstejp är genomskinlig så du ser mönstret på väggen igenom tejpen. Sätt den lite omlott över linjerna och skär sedan ut mönstret och rensa bort den tejp som är överflödig.
När all tejp är på plats för första omgången färg så är det alltså dags för att spärrmåla. Eftersom väggar oftast är lite ojämna så läcker gärna färgen under lite och genom att måla över kanterna på tejpen med underliggande kulören så blockar man färgen att krypa in under.
Steg 3: Måla upp mönstret
Nu är det dags att sätta färg på väggen! Här är penseln och rollern dina bästa vänner. Har du flera byglar så du kan jobba med flera färger samtidigt utan att inte behöva byta. Men har du bara en så lägg dina rollers i en liten fryspåse eller rulla in i plastfolie när de inte används, så håller de sig fuktiga i flera dagar. När du är helt klar låter du rollern torka och slänger den i brännbart.
Det är bra att ha en lite större och en lite mindre pensel för små detaljer. ”För att få så jämn struktur som möjligt målar jag med utkanterna av mönstret med pensel och går sedan tillbaka med roller för att jämna ut strukturen och rollar resterande. Jag använder gärna en korthårig fin roller för att kunna gå så nära kanterna som möjligt,” säger Cilla. Där två färger överlappar målar Cilla lite luddigt med den underliggande färgen och går över blyertslinjen en bit. Avslutar du med en skarp tjock pensellinje syns den igenom när nya färgen kommer över. Se bilder.
När de färger du planerat att måla först har fått två omgångar färg kan du dra bort maskeringstejpen direkt och sedan låter du allt torka. När det är ordentligt torrt kan du sätta ny maskeringstejp för nästa omgång färg där det behövs och sedan spärrmåla med den underliggande färgen. Upprepa tills alla färger är på plats. Stressa inte på utan vänta ut torktiden, då får du det bästa resultatet.
Att dra bort den sista maskeringstejp, täcka av och städa undan är alltid lika tillfredsställande! Sen är det bara att njuta av sitt personliga och lekfulla rum! ”Följ gärna upp mönstret eller olika kulörer på inredningen också, då blir rummet alldeles extra magiskt! Nästa steg är att bygga en liten scen och en leksakshylla som smälter in i bakgrunden.”, säger Cilla
Väggmålningar på olika teman
Det finns precis hur mycket som helst att hitta på med färg! Från enkla diagonaler, cirklar, valv, ränder, till lite mer avancerade mönster som träd, berg, fotbollsplaner, regnbågar, huskulisser och cirkustak. Ja taket går så klart också att måla. Enkelt och effektfullt!
Involvera gärna barnen när ni spånar idéer och låt dom vara med och måla någon enklare del. Cilla berättar: ”Ibland känns det lite omständigt att involvera barnen i sina projekt – men oj vad de växer av att få hjälpa till! Min systerson fick rolla vissa enklare ytor som jag hade förberett och vilken lycka och stolthet att få bidra till sitt lekrum!”
Här kommer några fler av Cillas lekfulla projekt – kanske kan det ge idéer och inspiration till just ert hem.
Lycka till!
Fler barnsliga projekt:
Förvandla barnrummet med färg
Inspireras av ett barnrum med en fantastiskt fin regnbågshörna med cirkuskänsla!
Bygg en sandlåda steg-för-steg
Vad sägs om en sandlåda i form av en båt? Här hittar du instruktioner och bilder.
Att bygga en klättervägg steg-för-steg
En klättervägg är inte bara en kul och utmanande aktivitet för de små, utan även ett kreativt DIY-projekt för oss lite större.