Förberedelser inför tapetsering
Innan det är dags att tapetsera behöver du välja vilken typ av tapet du vill ha. De vanligaste tapettyperna är non-woven och papperstapeter. Alla tapettyper har olika egenskaper, en del kan vara enkla att rengöra medan andra har bra färgåtergivning. Men lås inte in dig på en tapettyp, utan välj tapeter utifrån ditt tycke och smak. Bestäm dig för en tapet med ett mönster eller en kulör som passar din personlighet och framför allt rummet den ska sättas upp i.
Non-woven tapeter
- Blandning av plast/tyg och papper
- Kräver minimalt med underarbete
- Limmet rollas direkt på väggen
- Stark och slittålig tapet
Papperstapeter
- Den vanligaste tapettypen
- Kräver lite mer arbete än non-woven tapet
- Limmet stryks på baksidan av tapeten
- Sväller och krymper av tapetlimmet
Tapetåtgång - så mycket tapet behöver du
En tapetrulle är vanligtvis 53 centimeter bred och 10 meter lång. Om rummet du tänkt tapetsera har en normal takhöjd på 2,40 meter får du ut ungefär fyra våder per rulle förutsatt att tapeten inte behöver mönsterpassas. Om tapeten ska mönsterpassas får du räkna med att fler tapetrullar går åt. Vanligtvis får du ut tre våder på en rulle om tapeten ska mönsterpassas.
Tänk på att det alltid är bra att beställa en eller par tapetrullar extra för att vara på den säkra sidan. Är du osäker på hur mycket tapet som kommer gå åt under ditt projekt kan du alltid fråga någon av K-rautas kunniga säljare i ditt närmsta varuhus. Där kan du även kolla in vår tapetavdelning där du kan se många olika tapeter.
Underarbetet är viktigt när du ska tapetsera
För att du ska uppnå ett så jämnt och bra resultat som möjligt är det viktigt att du är noggrann med underarbetet. Underlaget måste vara jämnt och torrt innan du sätter igång. Spackla igen hål och ojämnheter som finns för allra bästa resultat, men även för att underlätta din tapetsering. Om du har starka kulörer på dina väggar hemma rekommenderar vi att du grundmålar väggarna innan du tapetserar. För tips på vilken färg du ska använda kan du prata med någon av våra kunniga säljare i ditt närmsta varuhus.
Så här gör du för att tapetsera med non-woven
- Rolla lim direkt på väggen enligt anvisningarna på förpackningen. Limma 2-3 våders bredd, vilket är ungefär 1-1.5 meter. Det är viktigt att hela ytan täcks med ett jämnt lager lim för att undvika luftbubblor. Där det är svårt att komma åt, till exempel i hörn rekommenderar vi att du använder en pensel.
- Lägg tapetrullen i tråget och dra upp första våden. Den ska fästas lätt och hängas tillräckligt högt så att en bit av våden hamnar ovanför takvinkeln, där du sen kommer skära rent.
- Kontrollera att våden är lodrät, detta kan du göra med ett vattenpass eller en sax som hänger i ett snöre. Om tapeten sitter snett lättar du på den och fäster om den. Vrid inte på tapeten eftersom du då riskerar att skapa luftbubblor eller veck.
- Släta ut tapeten med tapetverktyget från mitten och utåt så att luftbubblorna försvinner. Det är viktigt att du är försiktig så att det inte kommer lim på verktyg eller framsidan av tapeten. Om det kommer lim på framsidan av tapeten måste du snabbt tvätta bort det med en svamp och rent vatten.
- Tapeten ska fästas så att den går några millimeter över listerna vid golv och tak. Där skär du sedan rent. Byt blad ofta då ett slött blad trasar sönder tapeten.
- Sätt upp nästa våd kant i kant. Se till att passa in mönstret korrekt för att få ett så snyggt resultat som möjligt.
- När du kommer till ett hörn ska våden kapas på längden. Limma drygt en våd runt hörnet och låt den första våden gå 2 cm runt hörnet.
Så här gör du för att tapetsera med papperstapet
Börja med att kapa till våder som har några centimeters överskott både nere och uppe. Det är bra om du kapar till ungefär 10 våder åt gången. Märk gärna de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan så att du sätter tapeterna i rätt riktning.
- Börja med att kapa till våder som har några centimeters överskott både nere och uppe. Det är bra om du kapar till ungefär 10 våder åt gången. Märk gärna de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan så att du sätter tapeterna i rätt riktning.
- Rolla rikligt med lim på tapetens baksida. Var noga med att limma på hela ytan för att minska risken för luftbubblor när tapeten sätts på väggen. Det är viktigt att inget lim kommer på tapetbordet eftersom det riskerar att hamna på framsidan av nästa våd.
- Vik våden lätt mot mitten så att kortsidorna möts med klistersidorna inåt.
- Låt tapeten svälla i ungefär 5-10 minuter.
- Sätt upp den första våden vid ett fönster för att undvika skuggor i skarvarna. Tapeten måste fästa mot underlaget ända ut.
- Se till att våden sitter rakt med hjälp av ett lod. Om tapeten sitter snett lättar du på tapeten och fäster om den. Vrid inte på tapeten då den töjer sig och skapar veck.
- Släta ut våden med en borste för att få bort luftblåsor. Det är viktigt att du arbetar från mitten och utåt, från taket till golvet. Lim som råkar hamna på framsidan måste du snabbt torka bort med en svamp och rent vatten.
- Nästkommande våder sätter du upp med en så kallad trådkant, en överlapp på cirka 2 mm. Detta eftersom tapeten krymper när den torkar, vilket leder till glipor i tapeten.
- Vid hörn kapar du tapeten på längden och låter den första våden gå 2 centimeter runt hörnet.
Innerhörn: Sätt upp den andra våden med överlappning in i hörnet. Torka bort överflödigt lim med en svamp och rent vatten.
Ytterhörn: Nästa våd ska sättas 5 millimeter in på nästa vägg för att undvika att den rivs upp om någon går mot den. Torka bort överflödigt lim med en svamp och rent vatten.
K-rauta hjälper dig med ditt projekt
En större renovering kan ta på krafterna, det kan nog de allra flesta skriva under på. Därför kan du få en extra hand av oss på K-rauta, om så skulle önskas. Du kan alltid boka en tid med en våra många projektplanerare som hjälper dig med ditt projekt. Du kan även låna släp hos oss, men om din bil skulle sakna dragkrok kan du givetvis få allt ditt material hemlevererat till dig.