Har ditt landställe också en röd fasad med vita knutar? Då är du inte ensam, från norr till söder syns de röda små stugorna. Men frågan är vad du ska tänka på när det är dags att måla om? Kan du välja vilken röd färg som helst? Och hur kan du ta hand om din fasad på bästa sätt för att få färgen att hålla längre?
Checklista - 5 enkla steg:
Välj rätt färg
Falu Rödfärg är en klassisk slamfärg som är tillverkad på Falu gruva. Färgen är baserad på över 20 olika mineraler och består av bland annat kiselsyra, järnockra, koppar och zink. Det är det som gör färgen unik och svår att kopiera. Om du väljer ett annat märke som endast liknar kulören finns det en risk att färgen slits fortare, att ytskiktet bleknar och att slutresultatet blir helt annorlunda från hur det såg ut innan. Äkta Falu Rödfärg kommer att hålla mellan 8-10 år när jobbet är gjort. Så se till att välja rätt färg för din fasad.
Undersök ytan
Hur mår din fasad? Ta dig en noggrann titt. Kanske finner du mögel eller svamp? Kanske behöver du byta ut vissa delar av virket för att det har blivit murket? Grundarbetet är viktigt att göra innan du målar. En välmående fasad gör att färgen fäster som den ska och att du slipper måla om snart igen.
Material – det här behöver du
Att måla är så mycket roligare när du har allt material du behöver redan från start. Förbered dig genom att köpa:
• Falu Rödfärg
• Kvalitétspenslar
• Målartejp, wellpapp och täckplast för att undvika spill och fläckar
• Stålborste
• Mjuk borste
• Färgskrapa och grovt sandpapper om fasaden har gammal ojämn färg
• Lågtrycksspruta för rengöring
• Fasadtvättmedel
• Mögelbehandling
Det du behöver
Falu Rödfärg Original Helmatt Röd 10l
679 kr / st.
10 liter
Rödfärgspenselset Anza Elite 2-Pack
329 kr / påse
Rödfärgspensel Anza Elite Vinklad 120mm
225 kr / st.
Rödfärgspensel Anza Elite Lång Vinklad 70mm
165 kr / st.
Använd munskydd, skyddsglasögon och handskar när du tvättar rent fasaden eftersom det kan damma.
Täck, tvätta och borsta – två veckor innan målning
Nu är det dags att komma igång med förarbetet. Börja med att lägga ut täckplast som kan samla upp allt damm och täck för fönstren. Torrborsta virket med en stålborste så att löst sittande färg och trä försvinner. Du kan även använda en färgskrapa och grovt sandpapper för att få bort riktigt hårda ytor och ojämnheter. Ta sedan den mjuka borsten för att få bort resterna.
Efter borstningen ska fasaden tvättas med fasadtvättmedel. Använd en lågtrycksspruta eller en pensel, men undvik högtryckstvätt. Det kan förstöra virket.
När fasaden är borstad och tvättad bör du spraya på ett mögeldödande medel. Då slipper du att mögel dyker upp snart efter att du har målat.
Tänk på att göra det här förarbetet ungefär 1-2 veckor innan du ska måla. Virket måste hinna torka efter att du tvättat och mögelbehandlat fasaden.
LÄS ÄVEN: Projektplanerarna: ”Vi jobbar med att förverkliga dina drömmar”
Färgskrapor och borstar
Anza Stålborste Förängningsbar
409 kr / st.
Stålpiasava Kopparbergs 30Cm
279 kr / st.
Maskeringstejp Stokvis Tapes Precision Blå 25Mmx50M
119 kr / rulle
Färgskrapa Anza Vändbart Skär 50mm
165 kr / st.
Skrapa Anza Med Hammarhuvud 50mm
419 kr / st.
Stålborste Anza Med Skrapa
195 kr / st.
Dags att måla
Välj en dag med mulet väder, det blir bäst för både dig och fasaden. Det ska varken regna eller vara för soligt när du ska måla. Är det soligt så kan du passa på att vara på stranden istället.
Dubbelkolla att virket är helt torrt med en fuktmätare. Fuktkvoten bör vara under 15% innan du gör första penseldraget.
För att skydda stuprör och fönsterbleck från att få färg på sig så bör du tejpa alla plåtdetaljer och plocka ner stuprören. Täck även husgrunden så slipper du få färgstänk på den.
Är träet nytt och obehandlat som ska målas, så späder du färgen med vatten inför första strykningen, 10-20% vatten. Låt den målade fasaden torka ett dygn.
Nu kan du börja måla. Rör i färgen med en rörsticka så att den blandas och är jämn och fin. Måla sedan i tunna lager, då riskerar du inte att färgen flagnar. Det tar ungefär en timme innan färgen är torr, men låt alla skydd vara kvar på fönster och fönsterbleck ett dygn till ifall det börjar regna. Om du spiller kan du enkelt torka bort det direkt med diskmedel och vatten.
Så var det klart! Nu har du en klassisk röd färg som kan stå sig i ytterligare ett decennium.
Stå stadigt och nå längre
Tvådelad kombistege 6M 2x12 Werner
2 099 kr / st.
Hushållstrappstege 7-steg Werner
1 149 kr / st.
Tredelad kombistege 6M 3x9 Werner
2 799 kr / st.
Hushållstrappstege 5-steg Werner
729 kr / st.
Faktaruta:
Kunglig kulör - som trendat i 500 år
Falu Rödfärg blev trendigt tack vare kung Johan III. Under 1500-talet ville han ha ett ståtligt tak på slottet, helt gjort i koppar. Men inte ens kungen hade råd med sådan lyx, så istället målade man om taket med rödfärg från Falu Gruva.
Kungens röda tak startade trenden som nu pågått i över 500 år. Adeln, prästerna och de rika följde Hans Majestäts exempel. Den röda färgen såg ju nästan ut som de ståtliga tegelväggarna som fanns ute i Europa. Militären ville inte vara sämre och snart blev även soldattorp målade i samma kulör.
Under slutet av 1700-talet industrialiserades tillverkningen av Falu Rödfärg. Nu kunde allt fler måla om sina hus. Idag ser vi den klassisk kulör på alltifrån slott till gårdar, storhus och torp över hela landet.