IP-klassningen multipliceras med två siffror
Den IP-klassning som anges på armaturer består av två siffror, där var och en beskriver en egenskap hos enheten.
Första siffran i IP-klassningen
Den första siffran i IP-klassningen anger hur enheten är skyddad mot inträngning av främmande föremål och damm enligt följande:
0 - oskyddad 1 - skyddad när föremålets diameter överstiger 50 mm 2 - skyddad när föremålets diameter överstiger 12,5 mm 3 - skyddad när föremålets diameter överstiger 2,5 mm 4 - skyddad när föremålets diameter överstiger 1,0 mm 5 - dammskyddad 6 - dammtät
Andra siffran i IP-klassningen
Den andra siffran i IP-klassningen anger hur enheten är skyddad mot de skadliga effekterna av vatteninträngning enligt följande:
0 - oskyddad 1 - skyddad från vertikalt droppande vatten 2 - skyddad Från droppande vatten (+/- 15 grader) 3 - skyddad från fallande vatten (+/- 60 grader) 4 - skyddad från stänkande vatten 5 - skyddad från vattenstrålar (från alla håll) 6 - skyddad från starka vattenstrålar 7 - skyddad från kortvarig nedsänkning 8 - skyddad under permanent nedsänkning
Exempel på IP-klassningar för armaturer:
IP54 = Dammskyddad och skyddad från stänkande vatten.
IP65 = Dammtät och skyddad från vattenstrålar från alla hål.
IP-klasser av armaturer i korthet
IP20: Normalt kontaktskydd
IP20 är den vanligaste IP-klassen för inomhusbelysning. Lampor i klass IP20 har inte skydd mot till exempel damm eller vatten.
IP21: Droppsäker
IP21-klassade lampor är droppsäkra. Denna IP-klass kan användas utomhus om de är skyddade mot regn, till exempel i ett tak eller under annat skydd.
IP23: Regntät
Lampor i klass IP23 är tåliga mot regn, så utomhuslampor bör alltid vara av klass IP23.
IP44: Stänksäker
IP44 är en lampa som är skyddad mot vattenstänk. Lampor i klass IP44 måste tåla vattenstänk från alla håll, så kan användas både inom- och utomhus.
IP55: Duschtät
IP55-klassen innebär att lampan är skyddad mot damm och vattenstänk. Lampor i klass IP55 kan användas till exempel utomhus, i badrum, i duschar och andra våtutrymmen.
IP67: Vattentät och dammtät
IP67 betyder en lampa som är damm- och vattentät. Lampor med IP67-klassning ska hålla intakta även under vatten i 30 minuter när djupet är max en meter.
IP68: Vattentät under tryck
IP68 betyder att lampan är avsedd för undervattensbelysning. Lampor i klass IP68 kan därför användas till exempel i simbassänger eller andra vattenelement.
IP-klassning av badrumslampor
Om badrummet är anslutet till bastun måste lampornas IP-klassning vara minst IPX1, även utanför badrummet. Om en vattenstråle används för rengöring ska lampornas IP-klassning vara minst IPX5.
IP-klassificering av bastulampor
IP-klassningen av bastulampor ska vara minst IP24. Om en vattenstråle används för rengöring ska IP-klassning vara minst IPX5.
IP-klassning för köksbelysning
I köket finns det inga områdes- eller IP-klassningar för belysningsarmaturer, men man måste ta extra hänsyn till exempel under torkskåpet eller nära diskbänken på grund av stänk och droppande vatten.
Om vatten stänker eller droppar på elektrisk utrustning bör utrymmet klassificeras som ett våtrum, det vill säga med IP-klassning IPX1. Uttag rekommenderas inte att installeras nära diskbänken.
IP-klassning av trädgårdslampor
IP-klassning av utomhusbelysning beror på var de placeras på trädgården. Se bilden nedan för exempel på IP-klassificering av elektrisk utrustning för utomhusbruk.
I behov av inspiration för trädgårdsbelysning? Läs alla våra tips.
Illustration av installation och IP-klassning av utomhusbelysning
Installera på egen hand?
Trots att det går att installera uttaget, lampan och kontakten själv, får du inte installera all belysning eller elektrisk utrustning på egen hand. Installationen av elektrisk utrustning och elektriska tillbehör som är fast anslutna till elnätet får endast utföras av en auktoriserad elektriker, entreprenör eller i undantagsfall av en annan elinstallatör.
Om du vill göra installationen så enkel som möjligt, kan du be din närmaste K-Rauta om installationshjälp!
Installera ett modernare ljusuttag
Om bostaden har en gammaldags kontakt i stället för ett modernt takuttag kan en elektriker installera ett fast takuttag i en takmonterad kopplingsdosa.
Installera lampan och lampkontakten
Alla armaturer levereras inte med ett ljusuttag, så en elektriker kan behöva att installera ett ljusuttag i armaturen. Observera att kontakten inte alltid passar in i armaturens anslutningsdosa.
Lästips: Åtta lysande favoriter hos oss!
Genom att inreda med ljus skapar du snabbt en mysig och ombonad känsla hemma. Ta reda på våra bästa belysningstips!
Elsäkerhet: vad gäller?
Med rätt utrustning, installation och underhåll slipper du olyckor och onödiga kostnader. Lär dig mer om elsäkerhet hemma hos dig.