Låt inte din gamla bastu förvandlas till ett förvaringsutrymme. Bastun och badrummet är tillsammans den ultimata platsen för avkoppling efter en stressig dag. Men en bastu fylld med gamla lådor lugnar knappast stressade själar.
Ge din bastu lite tid och kärlek så är den snart på fötter igen, den skulle ju i princip kunna utgöra grunden till ett lyxigt hemmaspa.
Rusta upp bastun
Börja med att se över om något i bastun behöver bytas. Skriv en lista på det som är uttjänt och det som bara behöver fräschas till.
Bastuaggregat Vega Bc60 6Kw
3 195 kr / st.
Se över sådant som:
- Aggregatet: Håller aggregatet måttet än eller behöver det bytas?
- Panel, lavar mm: Behöver träet fräschas upp med lite olja/vax? Eller behöver panel och lav bytas ut?
- Stenar: Har bastustenarna vittrat sönder eller klarar de ett par månader till?
Om du tycker att träytorna ser nedgångna ut är detta enkelt ordnat. Det finns både olja och vax för ändamålet. Exempelvis kan du impregnera träet med särskild bastuskyddsolja och då välja exempelvis en mörkare eller en ljusare nyans för att förändra färgton och djup. Tänk på att alltid använda medel som är avsedda för just bastu.
Om träytorna fortfarande är fina kan du istället rengöra dem ordentligt för att bastun ska ge ett fräscht intryck. Använd medel avsedda för bastu och var noggrann med torkningen efteråt.
Om bastustenarna vittrat sönder (brytits ned) bör dessa bytas för att aggregatet ska kunna göra sitt jobb. Har de däremot inte gjort det bör du ändå plocka ur dem, städa ur aggregatet och sedan stapla om dem, detta bör göras årligen. En bra tumregel är att du inte ska se värmeelementen bakom stenarna.
Byta aggregat
Aggregat som inte längre värmer som de ska eller inte värmer effektivt är förstås något som direkt gör det mindre roligt att använda bastun. Därför bör du underhålla aggregatet åtminstone en gång per år. Se över stenarna, rengör och stapla om. Du kan även byta rörelementen vid behov.
Om det visar sig att aggregatet är gammalt och uttjänt finns det numera en ganska stor uppsjö modeller att välja på. Det du ska tänka på när du byter aggregat är dels att välja ett som effektmässigt är anpassat till storleken på din bastu, dels att välja en lämplig värmekälla.
Det finns både elektriska och vedeldade bastuaggregat. Många husägare väljer idag elektriskt eftersom dessa aggregat värmer tidseffektivt och är enkla att hantera. De kan också kombineras med ångfunktion och doftessenser. Den här typen av aggregat passar dig som ska ha bastun i en bostad eller där det finns lättillgänglig el, samt dig som bastar ofta.
Vedeldade aggregat har dock också en stor fanklubb. Du kan i princip slå upp en bastustuga mitt ute i skogen och börja elda eftersom det inte krävs tillgång till el. Ett vedeldat aggregat passar den som har god tillgång till ved och som vill ha en kostnadseffektiv uppvärmning anpassad till dessa förutsättningar.
Läs även: Så bastar du energisnålt - 5 enkla tips
Bastuaggregat Vega Bc60 6Kw
3 195 kr / st.
Bastuaggregat The Wall Sw60 6 Kw Steel
4 295 kr / st.
Pricken över i:et
Du kan även lyxutrusta din bastu och ditt hemmaspa genom att köpa in sittskydd, doftessenser, en snygg bastutermometer och mjuka bastukuddar. Självklart bör du även ha en snygg bastutäva med tillhörande skopa.
Utöver att hålla bastun i gott skick kan du även se över belysning och badrummet som ligger i anslutning till bastun. Du kan med ganska enkla medel skapa en trevlig och avkopplande miljö. Exempelvis genom att lägga ut en skön matta utanför bastudörren, eller - om du har plats för det - ställa en in mjuk sittplats i badrummet.
Några exempel på vad du kan göra för att skapa ett intryck av hemmaspa:
- Ha flera belysningskällor, både takarmatur med dimmer och mysbelysning vid hyllplan och liknande.
- Färgkoordinera. Se till att matcha färgerna på alla textilier så blir intrycket av rummet mindre rörigt. Välj en färgton som passar din inredningsstil.
- Naturmaterial ger ro åt sinnet, speciellt i ett hemmaspa. Du kan exempelvis ställa in en träpall, placera ut dekorationsstenar på hyllplan eller ställa in en stor grön växt.
- Städa undan småprylar. Använd gärna korgar och lådor för att förvara alla småprylar istället för att ha dem framme på öppna hyllplan. Dels blir det enklare att torka av, dels ger rummet ett mer rogivande intryck.
Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska gå vidare med din gamla bastu? Ta en tur förbi närmaste K-Rautavaruhus och tala med en av varuhusets projektplanerare. Det är kostnadsfritt och ger dig en bra överblick över hur du planera ditt bastuprojekt.
Planerar du att bygga om badrummet tillsammans med en bastu så kan du få svar på hela processen kring tätskikt, bygglov och regler under fliken Badrumsrenovering.