K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Rengöring och skötsel av grillen

Välskött kan grillen bli din trogna vän för livet, så det lönar sig att satsa på rengöring – oavsett om du grillar en gång per sommaren eller intensivt året runt. Vi har samlat ihop våra bästa tips för alla omständigheter.

Expertens generella råd för skötsel och rengöring av grillen

”Det är mer en regel än ett undantag att grillen inte är i perfekt skick efter förra säsongen, men även svåra fall kan enkelt fixas. För det första rekommenderar jag att du rengör fettplåten samt fettkärlet ordentligt, dvs. kärlet där fettet samlas upp i grillen. Det är extra viktigt att rengöra fettplåten, eftersom det sot som blir kvar lätt kan fatta eld”, säger Tero Troberg, försäljare på K-Rauta Kungsbäcken i Reso i Finland. Framför allt: placera grillen på ett jämnt och säkert underlag.

Rengör grillen ända fram till brännarna

Börja med att överblicka skicket på grillens olika delar. Skrapa först rent fettplåten och -skålen från sot med en trä- eller plastspatel och släng det i soporna. Rengör därefter både plåten och skålen noggrant med rengöringsmedel för grillar samt varmt vatten.

Vrid alla brännarna till full effekt, stäng locket och låt grillen hettas upp i cirka tjugo minuter för att gallren ska bli heta. Låt sedan grillen svalna till kroppstemperatur och borsta gallren rena med en grillborste.

Se till att borsten som är avsedd för rengöring är gjord av antingen rostfritt stål eller mässing så att gallren inte blir repiga. Om gallren är tillräckligt stadiga kan du även försiktigt använda en högtryckstvätt.

Om du kommer ihåg att rengöra gallret och eventuellt halster direkt efter du har grillat är grillen färdig att användas nästa gång du ska grilla. Följ alltid de grillspecifika bruksanvisningarna.

Glöm inte att rengöra brännarna. Låt grillen svalna innan du skrapar brännarna rena från smuts med en borste. Om lågan från en gasolgrills brännare brinner gult, är det dags att rengöra brännarhålen, till exempel med en bit tunn ståltråd eller en tandsticka, för att öppna upp eventuella tilltäppningar. Samtidigt är det bra att kontrollera luftintagsgallren eller -hålen vid brännarnas reglage. Där samlas ofta insekter och smuts som kan täppa till luftintaget.

Lågtrycksregulatorn som används i gasolgrillar utomhus bör bytas ut ungefär vart 5–10:e år och gasolslangen vart 3–5:e år.

Glöm inte grillens utsida. Du kan rengöra grillen utvändigt med antingen rengöringsmedel avsett för grillens ytmaterial eller såpvatten.

Förvara grillen välsmord över vintern

Innan du vinterförvarar din grill rengör du den noggrant. Rengör locket, sidoborden och andra utvändiga delar.

Skrapa bort fett, rengör gallren från matrester och spreja dem med steksprej för att de ska vara så feta som möjligt. Kom ihåg att rengöra även fettkärlen, så att mössen inte har grillfest i dem under vintern.

Täck grillen med ett lagom stort skyddsöverdrag och se till att grillen står stadigt på ett jämnt underlag. Om skyddsöverdraget inte har några nätöppningar ska överdraget inte nå till marken utan att luften kan cirkulera under. Om grillen förvaras där det finns risk för stöld, lås fast grillen med en kedja någonstans. Förvara gärna grillen under tak över vintern på ett ställe där snö eller is inte kan falla ner på den.

Grillöverdrag

Ett bra sätt att hålla grillen fräsch är att använda grillöverdrag. Så glöm inte bort att täcka grillen när du inte använder den.

Vi har ett stort utbud av grillöverdrag

Om grillen används året runt

Det är bäst att rengöra grillen regelbundet även om du fortsätter att grilla året runt.

”Gör på samma sätt som på sommaren. Om det är flera minusgrader är det bäst att förvärma grillen lite längre än normalt, men annars ska väderförhållanden inte vara något hinder för att grilla. Det gäller att ha rätt attityd oavsett väder”, uppmuntrar Troberg.

Proffstips för rengöring och skötsel av grillen

Håll alltid fettplåten under gasolgrillen ren från marinad- och fettpölar. Lägg inte sand eller annat material som drar åt sig fukt och fett på plåten. Sand som har absorberat fett kan orsaka fettbrand. Om du vill underlätta rengöring av fettplåten, placera bakplåtspapper på plåten och därpå ett dubbelt lager aluminiumfolie. Placera små stenar i hörnen och i mitten på folien så att den hålls på plats. När vätska, marinad och fett droppat ner på folien, byt till ny folie. Praktiskt, enkelt och tryggt!

Så sköter du din gasol-, kol- eller elgrill

Det finns inte ett enda sätt att ta hand om grillar, eftersom typen av grill avgör hur den bäst ska skötas. Se nedan hur du sköter din gasol-, el- eller kolgrill.

Rengöring av gasolgrill

1. Rengör när grillen fortfarande är varm
Du sparar tid och grillborsten slits inte i onödan. Rengör det varma gallret genom att borsta det i 10–15 sekunder. Om du väntar tills gallret har svalnat tar det kanske 15 minuter att göra rent det.

2. Rengör grillgallret med en bra borste
Kom ihåg att vissa grillborstar bara kan användas på självaste gallret, inte på grillens inre yta. Använd bara grillborstar av rostfritt stål eller mässing.

3. Rengöring av gasolgrillens brännare och inre delar
Stäng av grillen och låt den svalna lite. Skrapa därefter brännarna rena från smuts med en grillborste. Rengör även grillbotten genom att skrapa ner smutsen i droppkärlet. Töm droppkärlet.

4. Rengöring av grillens utsida
Rengör med såpvatten och en trasa.

5. Smörj regelbundet med olja
Smörj alltid grillgallret med olja före grillning. På så sätt lossnar maten lättare. Använd inte olivolja, eftersom den kan härskna och ge maten en dålig smak. Stryk på oljan med hushållspapper. Pensel är inte att rekommendera, då den kan få elden att flamma upp.

Här hittar du våra gasolgrillar

Rengöring av kolgrill
Rengör gärna locken till kolgrillar med en fuktig trasa före användning, eftersom de utomhus lätt samlar pollen och annat skräp från naturen. Efter användning borstas grillgallret noggrant med en mässingborste för att få bort fett och annat som brunnit fast i gallret. Tips! Se rengöringskit för kolgrillar från weber här! När grillen har svalnat bör den skyddas från regn genom att flyttas in under ett tak, till ett förråd eller något annat skydd. Ett tillräckligt stort skyddsöverdrag kan också läggas på den avsvalnade grillen.

Då och då är det också bra att tömma hela eldstaden, slänga gamla kolbitar och rengöra grilltråget med borste och vatten. Vid behov kan du blanda i till exempel diskmedel i vattnet.

Här hittar du våra kolgrillar

elgrill 1500

Rengöring av elgrill
Elgrillar ska skötas enligt deras bruksanvisning. Tips! Se rengöringskit för elgrillar från weber här! Löstagbara galler kan borstas med en mässingborste eller vid behov rengöras med lite vatten och rengöringsmedel. Annars torkar du bara av grillen och förvarar den torrt inomhus. Elkablar, till exempel skarvsladdar, ska inte lämnas utomhus utan de ska varje gång rullas in och förvaras torrt inomhus på samma sätt som grillen.

Här hittar du våra elgrillar

Vårt stora grillutbud

atmosphere (8)

Grillar

Hos oss hittar du kolgrillar, rökar, gasolgrillar och elgrillar.

Hitta din favorit här
Grilla r tt 1500x800 grillad fisk

Grillredskap

Med hjälp av bra grillredskap blir grillningen enklare och resultatet bättre.

Se vårt utbud
Grilla med kol 1500x800 3

Grilltillbehör

Vi har allt från grillgaller till rödboxar. Se vårt breda utbud av grilltillbehör.

Smarta tillbehör

Sähkögrilli Muurikka 2200W ruostumaton pöytämalli